fbpx
Сьогодні
20:58 04 Лют 2023

Європейці вагаються з обіцянками щодо постачання Leopard Україні, - ЗМІ

«Танкові партнери» Німеччини, які чинили на Берлін і канцлера тиск з приводу передачі Україні важких танків, тепер самі вагаються з обіцянками.

Про це пише журнал Spiegel.

«Після рішення по Leopard 2 для України виникли проблеми з реалізацією… З боку європейських партнерів практично не було жодних зобов'язань щодо танків. Ситуація небезпечна, канцлер змушений втрутитися», – пише видання.

Тобто, коли передача танків була погоджена, Німеччина знаходиться в авангарді створення двох батальйонів, а деякі з тих країн, які вимагали від ФРН рішучості, «більше не хочуть брати на себе жодних твердих зобов'язань», – стверджує Spiegel.

Першою країною називають Нідерланди, які мали надати приблизно 14 моделей Leopard 2A6 для батальйону – приблизно стільки, скільки Німеччина постачатиме із запасів Бундесверу. Португалія також повинна додати ще кілька танків. Так було домовлено, але зараз ці країни вже не так впевнено говорять про свої плани.

«Багато хто у федеральному уряді підозрює, що попередні зобов'язання служили виключно для тиску на канцлера Шольца, щоб він погодився на танки з німецьких запасів», – йдеться у статті.

«Уряд Німеччини розпочав метушливий дипломатичний наступ, щоб реалізувати заплановану поставку в Україну основних бойових танків Leopard 2 для двох танкових батальйонів. Як у відомстві канцлера, так і в Міністерстві оборони зростають сумніви щодо того, чи плани, оголошені канцлером Олафом Шольцом, все ще можуть бути реалізовані, як було заплановано, через відсутність зобов'язань щодо поставок з боку інших європейських партнерів», — йдеться у матеріалі.

Після оголошеного минулого тижня Шольцем рішення, яке було прийнято лише після тривалих суперечок із США, Міністерство оборони ФРН негайно почало переговори з країнами ЄС. На відеоконференції минулого тижня, на яку запросив новий міністр оборони Борис Пісторіус, жодна країна ЄС не захотіла взяти на себе жодних конкретних зобов'язань щодо участі в пакеті з більш сучасними моделями Leopard 2A6 (саме такі танки передає ФРН).

Отже, німецький уряд зараз знову опинився в незручній ситуації через вагання своїх партнерів. Плани щодо створення двох танкових батальйонів спочатку звучали реалістично, але зараз так уже не виглядають.

У «справжньому танковому покері» з початку тижня беруть участь канцлер, якому вдалося, ніби, переконати трьох голів урядів з Північної та Південної Європи нарешті взяти тверді зобов'язання, міністр оборони Пісторіус і міністр закордонних справ Анналена Бербок.

Через відсутність зобов'язань щодо європейського танкового пакета, єдиними танками Leopard, які будуть фактично готові з навченим екіпажем (навчання планується розпочати трохи більше ніж за тиждень) наприкінці березня, будуть танки Бундесверу, – сказав виданню один з експертів.

У відомстві канцлера все ще сподіваються, що деякі країни усе ж долучаться, і два батальйони будуть оснащені до кінця березня. Однак оснащення двох підрозділів більше не вважається реалістичним.

Довідка

Україна заявляла, що потребує кількасот танків. Переговори про таку техніку велися давно. «Зелене світло» всі чекали від Німеччини як виробника танків, наприкінці минулого тижня канцлер Шольц заявив, що його уряд ухвалив рішення.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: