fbpx
Сьогодні
10:20 04 Лют 2023

16 дітей, які були депортовані до рф та Криму, вдалося повернути батьках в Україну

Фото: УП.Життя

16 дітей від 7 до 16 років з Херсонської області, яких окупаційні війська депортували до росії та окупованого Криму нібито у табори "на відпочинок" вдалося повернути до України.

Про це повідомляє УП.Життя.

У виданні розповіли, що евакуацію дітей до України здійснили волонтери благодійного фонду Save Ukraine. Загалом 14-ти сім'ям вдалося повернути своїх дітей додому.

Колишній дитячий омбудсмен та виконавчий директор Save Ukraine Микола Кулеба розповів:

"У них у всіх різні історії, але більшість дітей по суті були депортовані, викрадені. Більшість дітей з Херсонщини були відправлені на "відпочинок" у жовтні. Які табори відпочинку можуть бути у жовтні?

Батькам, які намагалися забрати дітей назад, повідомляли: "Хто вам взагалі сказав, що це був відпочинок? Ми проводили евакуацію, рятували ваших дітей".

Протягом кількох місяців українські діти не бачили своїх рідних. Деякі – майже рік, а хтось – з жовтня. Усі вони були розвезені по російських містах:

  • як-от Єйськ Краснодарського краю,
  • тимчасово окупований Крим (у Феодосії, Євпаторії),
  • на Херсонщину (в окупований Генічеськ).

Микола Кулеба з командою Save Ukraine зустріли дітей разом з їхніми батьками у Києві одразу після повернення.

Повернення Дітей з росії

Фото: УП.Життя

Колишній омбудсмен зазначив, що під час цієї евакуації вдалося повернути додому дітей, яких росіяни не віддали минулого разу через відсутність батьків.

"Є діти, яких ми не змогли забрати під час минулої евакуації, хоча були всі необхідні документи, перекладені російською. Але тоді з нами не було їхніх батьків. Й ті заклади, після консультацій з відповідними органами РФ, відмовилися віддавати дітей. У них була істерика, тому що діти чекали на своїх батьків і думали, що ті приїдуть.

В результаті дітям довелося чекати ще декілька місяців", – говорить Кулеба.

Ба більше, дітей не хотіли відпускати навіть тоді, коли батьки самі приїжджали, щоб їх забрати. Так було у випадку хлопчика-футболіста з Херсона.

Повернення Дітей з росії

Фото: УП.Життя

Микола Кулеба наголосив, що наразі росіяни намагаються всіляко перешкодити поверненню депортованих з України дітей. Це робиться для того, аби русифікувати їх. Ексомбудсмен додав, що до дітей у так званих "таборах" ставилися нормально саме з цією метою.

"Стратегія росіян передбачає не покарання – вони хотіли залишити дітей в РФ. Вони розуміють, що чим довше дитина знаходитиметься на їхній території, тим краще вони її зможуть русифікувати", – підкреслив Кулеба.

Дорога додому виявилася складною та виснажливою, розповідає мама 14-річний Андрія. Хлопець не бачив маму із сестрою майже рік – від початку повномасштабної війни.

Вона повідомила, що евакуаційному автобусу не одразу дозволили перетнути білоруський кордон.

"Нас туди запустили, а вже коли назад виїжджали, то сказали, білоруський кордон можемо перетнути тільки один раз. Ми приїхали на один пункт пропуску – нас не випустили, на другому теж і лише на третьому нас пропустили. Але не одразу. Навіть коли ми пройшли всі перевірки, наші паспорти дуже довго не повертали.

Коли ми були на кордоні із Білоруссю, усіх дуже ретельно перевіряли – речі, телефони, дуже багато ставили питань. Питали, чи є військовослужбовці, чи знаємо ми тих, хто служить у ЗСУ, де стоять наші війська…", – пригадує Ольга.

Жінка зізнається, під час перевірок найбільше боялася, що їй може щось написати хтось зі знайомих – "кожну секунду перевіряла телефон, бо могли бути проблеми". Страх минув лише тоді, коли автобус перетнув кордон із Латвією. За ним був литовський, польський і зрештою – український.

Нині Ольга із сином нарешті разом, вдома. Каже, першим ділом планують відвідати бабусю – син дуже скучив на нею.

Андрій наголошує – він дуже чекав повернення в Україну:

"Я радий, дуже радий. Нарешті можна розмовляти українською".

Не говорив рідною мовою хлопець не тому, що боявся – просто її не розуміли, наголошує він. 

Нагадаємо, що за даними Генпрокуратури станом на 4 лютого, до росії та так званих республік депортували 14711 дітей, з них повернули додому всього 126 неповнолітніх.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: