fbpx
Сьогодні
13:44 04 Лют 2023

Шпигунство чи випадковість: над Сполученими Штатами зафіксували китайський дирижабль: усі подробиці

Фото: Скріншот

У повітряному просторі Сполучених Штатів Америки виявили шпигунську повітряну кулю, яка прилетіла з Китаю. Американська влада пильно стежила за траєкторією пересування летючого об'єкта, а американські політики звернулися до китайських колег.

Про це повідомляє CNN.

Як виявили шпигунську повітряну кулю?

У CNN розповіли, що першими про дивний летючий об'єкт сповістили пілоти, які літали на великій висоті. Вони помітили ймовірно китайську повітряну кулю-шпигуна. Вона дрейфувала над центральними Сполученими Штатами.

"Занедбана повітряна куля дрейфує", — зазначив екіпаж приватного літака Cessna Citation. Він додав, що вона перебуває у 32 км на північ від міжнародного аеропорту Канзас-Сіті.

Держсекретар США Блінкен скасував візит до Китаю

Згодом держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що відкладає свою поїздку до Китаю на ці вихідні. Відмову пояснив тим, що до США ймовірно прямує китайська шпигунська повітряна куля.

"Ми впевнені, що це китайська повітряна куля для спостереження", — сказав він. Також Блінкен додав, що це може "зашкодити" дискусіям, які офіційні особи планували провести під час його візиту.

Також держсекретар США підкреслив, що Сполучені Штати та Китай будуть підтримувати відкриті лінії зв'язку й стосовно питань повітряної кулі.

"Як тільки ми виявили повітряну кулю, уряд США негайно вжив заходів для захисту від збору конфіденційної інформації. Ми спілкувалися з урядом КНР безпосередньо через кілька каналів щодо цього питання.

Члени моєї команди консультувалися з нашими партнерами в інших агентствах і в Конгресі. Ми також залучили наших близьких союзників і партнерів, щоб повідомити їх про присутність повітряної кулі спостереження в нашому повітряному просторі", — сказав Блінкен на пресконференції в п'ятницю.

Згодом Блінкен заявив, що перший крок до боротьби з підозрюваною китайською шпигунською повітряною кулею, що летить над Сполученими Штатами, простий. Вивести її з повітряного простору США.

Переполох серед республіканців

Тим часом відомі лідери республіканців, включно із колишнім президентом Дональдом Трампом, критикують адміністрацію президента Джо Байдена. Вони вважають, що потрібно було збити у небі ймовірну китайську повітряну кулю спостереження.

Республіканці почали постити у соцмережах заклики до збиття повітряної кулі. А також звинуватили Байдена у тому, що він "дозволяє ходити Китаю в гості до США".

Представник Пентагону заявив, що збиття цієї кулі утворить велике уламкове поле та може вбити людей на землі. Проте, там відмовились відповідати на запит журналістів про те, чи будуть таки збивати летючий об'єкт з Китаю, якщо він пролітатиме над водоймою.

Що каже Китай на цей інцидент?

"Безпілотний китайський дирижабль, який увійшов у повітряний простір США, був повністю випадковістю, спричиненою форс-мажорними обставинами, і ці факти дуже очевидні", тим часом зазначили у МЗС Китаю.

Там додали, що він не несе ніякої загрози безпеці США і опинився у повітряному просторі через вітер.

"Дирижабль має цивільний характер і використовується для наукових досліджень, таких як метеорологія. Під впливом західного вітру та обмежених можливостей керування дирижабль серйозно відхилився від запланованого маршруту", — сказав речник.

Коли куля покине повітряний простір США?

Фахівці стверджують, що куля може покинути східне узбережжя Сполучених Штатів уже в суботу вранці, 4 лютого, виходячи з метеомоделі NOAA.

Останні прогнози показують шлях через Кентуккі, штат Теннессі, до Північної Кароліни протягом наступних 24 годин.

Виходячи з останнього відомого положення CNN щодо мису Жірардо, штат Міссурі, поточна проєкція показуватиме, що повітряна куля рухається від узбережжя біля Зовнішніх берегів.

Пізніше з'явилася інформація, яку оприлюднив Пентагон, що ще одна китайська повітряна куля-шпигун зараз пролітає над Латинською Америкою.

Про це у коментарі CNN повідомив офіційний представник Пентагону Патрік Райдер.

"Ми бачимо повідомлення про повітряну кулю, що пролітає над Латинською Америкою. Тепер ми вважаємо, що це ще один китайський аеростат-розвідник", — заявив він.

Незрозуміло, де саме знаходиться повітряна куля, але, за словами Райдера, наразі вона, схоже, не прямує у бік США.

Нагадаємо, Міністерство оборони США в п'ятницю, 3 лютого, оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на 2,2 млрд доларів. Він, зокрема, включає ракети та артилерійські боєприпаси.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: