fbpx
Сьогодні
14:47 02 Лют 2023

РФ готує спробу реваншу не тільки проти України, а й проти вільної Європи, - Президент України

Російська федерація готується до спроби реваншу не тільки проти України, а й проти вільної Європи

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільного з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Український лідер нагадав, що сьогодні в українській столиці працює колегія Європейської Комісії й уряду України. А вже завтра відбудеться саміт Україна-ЄС.

"Це час, коли наші спільні домовленості тут, у столиці України, означатимуть зміцнення всієї Європи. Бо збільшення нашої співпраці, подальша інтеграція України та ЄС – це зміцнення загальноєвропейських можливостей захищати життя, життя вільних людей у вільній та мирній Європі, про яку мріяли батьки-засновники ЄС та покоління європейців у різних країнах", – підкреслив Президент.

Глава української держави розповів, що засновники Європейського Союзу та європейці мріяли, зокрема, щоб Європа була надійно захищена від будь-яких агресій. А також від шовінізму, спроб силового перерозподілу кордонів.

Щоб у Європі панувала демократія та були захищені права кожної людини, кожної спільноти, щоб ніколи знову не було спалених міст і депортацій.

"Зараз очевидно, що реалізувати таку мрію про мирну Європу можна лише разом з Україною і лише перемагаючи росію, їх агресію", підкреслив Президент.

Зеленський нагадав, що перед наданням Україні статусу кандидата у члени ЄС пояснював партнерам, що таке рішення буде мотивацією для українців боронити Україну. Відповідно і всю Європу від "найбільш антиєвропейської з сил, які сьогодні є у світі".

"Зараз ми перед наступним логічним важливим кроком – перед новою фазою в нашому історичному об'єднанні. І буде правильно, якщо відкриття переговорного процесу щодо членства України в Євросоюзі буде сприйматися саме так, як сприймалося надання Україні кандидатства", – відзначив Глава держави.

Президент зазначив, що українці на полі бою захищають ті цінності, на основі яких Європа об'єдналася і об'єднується зараз. І саме їх не можна втратити.

"Зараз росія концентрує сили. Ми всі знаємо, готується до спроби реваншу не тільки проти України, проти вільної Європи, проти вільного світу.

Щоб подолати такого ворога, на жаль, недостатньо лише успіхів на полі бою. Потрібна віра в Європу, в Європу вільну, об'єднану.

Потрібна міцність наших інституцій. Потрібні мотивуючі інтеграційні здобутки, які будуть доказом саме того, що стійкість наших людей на полі бою та на всіх інших рівнях цього складного, важливого, доленосного протистояння дійсно підтримується всією Європою", підкреслив Зеленський.

Нагадаємо, що 2 лютого в Києві проходить зустріч членів Колегії Європейської Комісії на чолі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн з урядом України.

Темами для обговорення є:

  • підтримка України у боротьбі проти російської агресії,
  • координація зусиль з відновлення України,
  • продовження ключових реформ,
  • наближення України до членства в Європейському Союзі.

Довідка

Нагадаємо, що 3 лютого в Україні відбудеться 24-й саміт ЄС-Україна.

Як інформувала Рубрика, у четвер, 2 лютого, до столиці України Києва прибули президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та 15 членів Європейської комісії для консультацій з українським урядом.

Лідери після зустрічі письмово підтвердять, що майбутнє України та її громадян пов'язане з Європейським Союзом. Та насправді перспектива приєднання України до ЄС залишається віддаленою.

Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу у вівторок повідомив, що ключовим питанням порядку денного саміту Україна-ЄС має стати перспектива якнайшвидшого початку переговорного процесу про вступ України до Євросоюзу після виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: