fbpx
Сьогодні
16:47 02 Лют 2023

Бабак Тимко ІІІ вчергове дав прогноз, коли прийде в Україну весна

Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Весна у 2023 році в Україні настане в середині березня, "навіщував" бабак Тимко ІІІ, який проживає на біологічній станції Харківського національного університету.

Про "прогноз" бабака, потепління настане за 6 тижнів, повідомляє "Суспільне. Харків".

Нагадаємо, що 2 лютого у світі святкують День бабака. У цей день з 2004 року харківський бабак Тимко прогнозує, коли настане весна.

бабак Тимко ІІІ

Фото: dozor.kharkov

Традиція бабачого прогнозу також пов'язана з приверненням уваги до цього цікавого виду – степового бабака або байбака (Marmota bobak).

Як розповіли у виданні, бабак Тимко традиційно дав свій прогноз 2 лютого на біологічній станції Харківського національного університету імені Казаріна в Гайдарах.

бабак Тимко ІІІ

Фото: objectiv.tv/objectively

"Тимко сказав, що весна настане обов'язково. Але не раніше, аніж за шість тижнів", повідомив доглядач бабака Володимир Ронкін.

Українці вірять, що якщо бабак вийде зі своєї хатинки і побачить власну тінь – весна буде пізньою, а якщо не помітить її – ранньою.

Також Тимку поставили питання про те, що треба їсти українцям, щоб бути здоровими: бабак обрав буряк.

В Українському гідрометцентрі зазначають, що День бабака — це свято, щоб привернути увагу до зникнення виду: "До серйозних наукових прогнозів та синоптики, це не має жодного стосунку".

Доглядач бабака Тимка Володимир Ронкін розказав, що Тимко погано спить та схуд, це можуть бути наслідком стресу через війну.

В Україні бабак страждає від браконьєрства, тому у 2021 році його визнали зникаючим видом та занесли до Червоної книги України.

"Що ми думаємо про прогнози бабаків? Ідея цього свята залишається незмінною – привернення уваги до біорізноманіття та збереження українського степу", – кажуть в Українському гідрометеорологічному центрі.

Водночас метеорологи застерігають: "передбачення" бабака не стосуються серйозних наукових прогнозів та синоптики.

Раніше на Харківщині весну прогнозували бабаки Тимко I та Тимко II, але потім вони пішли на "пенсію". Водночас у Львові весну "віщують" бабаки Марічка та Мишко.

З початку великої війни Тимко разом з іншими бабаками опинився в окупації у селі Нестерівка аж до успішного контрнаступу ЗСУ на Харківщині восени.

На щастя, гризуни пережили окупацію – їх доглядали двоє працівників біостанції.

Довідка

У 2021 році віднесений до зникаючих видів та внесений до Червоної книги України.
У зв'язку з тим, що існування бабака пов'язане з цілинами і перелогами, збереження його як виду треба здійснювати в заповідниках.
А також припинити браконьєрське винищення, провадити інформаційну роботу серед мисливців.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: