fbpx
Сьогодні
21:10 02 Лют 2023

Архітекторка з Принстона розповіла, з чого почати відбудову України: створити платформу для обміну ідеями та творчого простору

Створити платформу для комунікацій: професорка з Принстона розповіла, який застосунок може допомогти у відновленні України та якими мають бути застосунки для архітекторів.

Про це інформує Рубрика.

Для ефективної відбудови України потрібно створити платформу, де своїми ідеями щодо відновлення зруйнованих міст могли б ділитися представники різних професій: архітектори, історики, інженери тощо. Такою думкою поділилась доцентка Школи архітектури в Принстонському університеті Ерін Беслер під час лекції "Створення додатків для творців архітектури". Захід відбувся 26 січня, як частина курсу з урбаністики, який організовує STEM is FEM в рамках програми "Мріємо та діємо".

Архітекторка зазначила, що ділитися на такому сайті своїми думками зможуть всі охочі, а для створення скетчів та замальовок ідей можна використовувати штучний інтелект. На її думку, така платформа дозволить досягнути спільного бачення щодо того, якою має бути відбудова, які елементи найважливіші, скільки це буде коштувати, та як довго триватимуть процеси.

Ерін Беслер пояснила, що різноманітні застосунки для архітекторів першочергово створювались саме як платформи для колаборації професіоналів. Сьогодні ж всі вони мають певну базу — каталог деталей для проєктування. У таких додатках завжди є готові елементи, наприклад, вікон чи стін. На думку Ерін Беслер, це позбавляє дизайнерів та архітекторів вільного простору для думок, а їхні креативні скетчі упираються в рамки.

Саме тому студія Besler & Sons, співзасновницею якої є Ерін, розробила програму StudFindr. Будь-яка людина, без спеціальних знань в сфері архітектури чи проєктування, може створити приміщення за власними уявленнями. Користувачі не обмежені нічим — будь-які їхні малюнки програма обробляє і перетворює на первинний ескіз кімнати. Більше того, люди можуть отримати не тільки макет приміщення, а й розрахунки щодо того, скільки та яких саме матеріалів потрібно для реалізації.

Однак архітектура не закінчується кресленнями та 3D-моделями. Сьогодні в реалізації проєктів ця галузь є однією з тих, що продукують найбільше сміття, а тому архітектори мають працювати екологічно. Наприклад, для деяких робіт можна використовувати відходи чи обрізки. З думкою про мінімізацію сміття, студія Ерін Беслер розробила застосунок Housemate — свою версію розумного будинку. Користувачі мають доступ до цифрової моделі своєї домівки та отримують поради, як власноруч лагодити будинок і для чого можна використовувати залишки з попередніх ремонтних робіт.

Лекція була організована в рамках онлайн курсу з урбаністики, який проводять STEМ is FEM за підтримки "Мріємо та діємо". Протягом чотирьох місяців 50 дівчат спілкуються з експертками та під їхнім кураторством розробляють власні проєкти для відбудови українських міст. Невдовзі на учасниць чекає захист робіт, найкращі з яких матимуть шанс на реалізацію.
"Також ми організовуємо відкриті лекції за участі досвідчених урбаністів та архітекторів. Наступний захід під назвою "Від Миколаєва до Харкова: яке майбутнє українських міст після війни" відбудеться 9 лютого. Під час лекції українська урбаністка, магістриня Міського планування в Університеті штату Іллінойс у Чикаго Євгенія Дулько говоритиме про основні виклики повоєнної відбудови українських міст та роль різноманітних професій у ній", — поділився ініціатор STEM is FEM та засновник Roosh Сергій Токарєв.

Зареєструватися на лекцію "Від Миколаєва до Харкова: яке майбутнє українських міст після війни" можна за посиланням.

За анонсами подій можна слідкувати на сторінках STEM is FEM у соцмережах: Facebook та Instagram.

Довідка

Освітній курс з урбаністики втілюється в межах програми "Мріємо та діємо", яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: