fbpx
Сьогодні
19:31 01 Лют 2023

Сімох осіб підозрюють у спробі заволодіти 14 будівлями Національної кінематеки під Києвом

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили сімом особам про підозру у заволодінні нерухомістю держпідприємства "Національна кінематека України".

Про це повідомляє НАБУ.

"Йдеться про 14 будівель та споруд на околиці Києва. Орієнтовна вартість майна — майже 42 млн грн. Завдяки зусиллям антикорупційних органів ці активи повернули державі", – ідеться у повідомленні.

Серед підозрюваних:

  • заступниця міністра культури України (2014-2019 рр.);
  • начальник управління Міністерства культури України (2017-2020 рр.);
  • перший заступник генерального директора ДП «НКУ» (2016-2019 рр.);
  • арбітражний керуючий – керуючий санацією ДП «НКУ» (2019-2020 рр.);
  • два організатори злочинної схеми – бенефіціарні власники низки ТОВ;
  • керівник ТОВ – покупець майнового комплексу ДП «НКУ».

Дії учасників злочину кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) з урахуванням ступеня співучасті.

За версією слідства, упродовж 2016-2019 рр. організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом оздоровлення (санації) Нацкінематеки, яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь.

"Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й ДП "НКУ". Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ, яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною", – наголосили в НАБУ.

Зібрані під час розслідування матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП "Національна кінематека України". Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний Суд.

"Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило", – підкреслили в НАБУ.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: