fbpx
Сьогодні
15:10 31 Січ 2023

Хорватський президент заявив, що Крим більше не буде українським: в українському МЗС відреагували

English version here

На заяву президента Хорватії Зорана Мілановича про те, що окупований російськими загарбниками Крим ніколи не повернеться під контроль України, відреагували у Міністерстві закордонних справ України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на позицію українського відомства, яку опублікував речник МЗС Олег Ніколенко.

Спікер МЗС зазначив, що через зовнішню агресію у 1990-х роках Хорватія могла втратити третину своїх земель. Проте їй вдалося захистити свою незалежність.

"Цікаво, чи зміг би Зоран Міланович стати президентом своєї країни із такою риторикою в 1990-х роках, коли Хорватія боролась за збереження своєї державності?", прокоментував Ніколенко.

В українському міністерстві вважають неприйнятними висловлювання президента Хорватії. Адже такі судження фактично поставили під сумнів територіальну цілісність України.

Натомість Ніколенко наголосив, що Україна цінує та дякує уряду Хорватії й хорватському народу за непохитну підтримку українців в боротьбі проти агресії росії.

Що сказав президент Хорватії Міланович?

Нагадаємо, що хорватський лідер Зоран Міланович 30 січня, розповідаючи про Сербію та Косово, згадав анексію Криму.

"Крим ніколи більше не буде Україною. Це те, що кажуть провідні німецькі генерали", наголосив він. Також президент Хорватії додав, що зараз в Україні на війні гинуть тисячі людей.

Міланович заявив, що проти допомоги Україні летальною зброєю, оскільки, на його думку, "це продовжує війну".

Окрім того, Міланович розкритикував західні країни за постачання Україні важких танків та іншої зброї. При цьому наголосив на тому, що ці постачання лише продовжать війну. Ще він зазначив, що "ми вступаємо у війну з супердержавою". А також, що росія може використати ядерну зброю.

Міланович сказав, що з 2014 по 2022 рік росію нібито провокували до початку війни. Він заявив, що "росія — небезпечна країна" і що, за його словами, ніхто цього не розуміє.

Як пише Associated Press, у 2019 році Міланович переміг на президентських виборах як ліберальний кандидат.

Але відтоді він перейшов до популістського націоналізму та почав критикувати політику Заходу щодо росії та балканських країн. Міланович створив репутацію проросійського політика, хоча сам заперечує це.

Президентська посада в Хорватії переважно церемоніальна, але формально Міланович є верховним головнокомандувачем збройних сил.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: