fbpx
Сьогодні
10:09 31 Січ 2023

Адміністрація Байдена підтримала позицію американського лідера щодо відмови надати Україні літаки F-16

Білий дім став на захист рішення президента США Джо Байдена не відправляти винищувачів F-16 в Україну, натомість там згадали про допомогу, яку і так надають Сполучені Штати.

Про це сказав координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі у коментарі CNN.

"Надається багато можливостей, які будуть надіслані в найближчі тижні та місяці. Види можливостей, які будуть критично важливі для того, щоб допомогти українцям у боях взимку. А також у таких бойових діях, які, як ми очікуємо, вони будуть вести навесні", — зазначив Кірбі.

Координатор наголосив, що рішення про передання Києву танків Abrams не було ухвалене надто пізно, навіть на тлі повідомлень про захоплення росією території на сході України.

Кірбі підкреслив, що рішення щодо танків, яке ухвалили не тільки США, але й німці, а до цього — британці, було розроблене, щоб допомогти Україні у боях, які очікуються навесні.

"Тож це був фактично один із тих випадків, коли ми намагаємося спрогнозувати види потреб, які будуть потрібні Україні, коли погода покращиться. І ми можемо очікувати, що тоді росіяни спробують перейти в наступ", — додав він.

Довідка

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати не постачатимуть Україні свої бойові літаки F-16, про які просить Київ.

"Ні", – відповів Байден на запитання журналістів. Вони його спитали чи підтримує американський лідер відправлення літаків, які, за словами представників України, зараз є пріоритетними.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 24 січня повідомляв, що питання винищувачів F-16 для України "взяли в роботу".

Уже 30 січня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що в Польщі готові надати Україні винищувачі F-16 у координації з НАТО.

Politico писало, що в Пентагоні теж обговорюють можливість надати Україні ці літаки. Не виключив передачу Києву винищувачів і президент Франції Емманюель Макрон.

Раніше міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра також заявляв, що його країна готова обговорити надання Україні винищувачів F-16, якщо буде такий запит від Києва.

В Офісі президента висловили сподівання, що наступна зустріч представників країн-союзників України у форматі "Рамштайн" буде "авіаційною".

Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що після танків Україна сподівається отримати військову авіацію від партнерів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: