fbpx
Сьогодні
Відео 21:59 29 Січ 2023

Під час контрнаступу ЗСУ врятували з російського танка пітона та назвали Куп'янськ: він може виявитися Петрушею

Військовий ЗСУ під час бою витягнув пітона з-під російського танка, під курткою ніс до сховища, а після привіз до Харкова, де передав серпентологам і назвав Куп'янськ. Тепер пітон Куп'янськ може виявитися Петрушею, який жив до вторгнення рф у місцевому готельно-ресторанному комплексі "Камелот".

Про це пише Рубрика з посиланням на "Суспільне".

Триметрового пітона, якого врятували під час контрнаступу, звуть Куп'янськ: чотири місяці тому плазуна дістали з-під танку, що палав.

пітон Куп'янськ

"Це було у вересні, ми штурмували Куп'янськ, і у нас була позиція із бомбосховищем. На нас виїздив танк, щодня виїздило два танки. Вони обстрілювали наші позиції, випускали по 9-10 снарядів й ховалися у лісі. Нам набридло це за три дні, й ми вирішили їх підбити", — розповідає Богдан.

Військові взяли Javelin та NLAW й пішли у ліс шукати танки окупантів.

"Ми знайшли два танки, їх підбили, вони почали горіти. Я не знаю, як я побачив пітона — у мене поганий зір. Він був весь замурзаний, виповзав з-під танку. Я підбігаю, ловлю його як канат, і тягну за собою. Відбіг трохи, скрутив його в клубок, під курткою зажав і побіг далі, бо танк почав вибухати. Добіг до розбитої хати, знайшов мішок і поклав його у мішок", — згадує військовий.

Пітону дали ім'я на честь звільненого міста: "Назвали ми його Куп'янськ з хлопцями".

Вже пізніше військові з'ясували, звідки в російському танку міг взятися пітон.

"Там була елітна баня, а в ній був тераріум. Коли ми підбили танк, ми пішли в розвідку, знайшли цю баню вже розбиту, і там було багато тих змій, їхні шматки валялися. Можливо, то він і сам доповз до тих танків погрітися, але я не виключаю, що вони його вкрали задля втіхи чи їжі. Ми часто знаходили на їхніх позиціях і шкури собак, кістки собак, вони їдять все — це ж русня", — каже Богдан.

Богдан привіз пітона до Харкова: "Квартира стала його! Коли я випустив пітона у квартирі, почав його боятися".

Чоловік шукав, чим годувати плазуна, коли зрозумів, що не справляється з пітоном, попросив допомоги.

Я розумів, що тварина не винувата, і її треба годувати, а я часто на бойових виїздах місяцями, я боявся лишати його з дівчиною, бо це велика змія.

"Я подзвонив волонтерам і кажу: у мене є триметровий пітон, його треба кудись подіти. Вони спитали, де я його взяв. Я відповів, що це трофей відбитий у росіян", — згадує Богдан.

пітон Куп'янськ

Нині пітона доглядає професор Харківського університету імені Каразіна Дмитро Шабанов. Тепер пітон — відгодований: раз на кілька тижнів їсть щурів.

"Максимальний розмір може бути більше за 6 метрів. Це достатньо молода особина, і за поведінкою видно, що вона мала справу з людьми. Насправді у змії вдача все ж таки не звичайна", — говорить науковець.

За словами Шабанова, плазун не агресивний.

пітон Куп'янськ

Однак пітон Куп'янськ може бути Петрушею, який жив до вторгнення рф у місцевому готельно-ресторанному комплексі "Камелот".

Про це повідомила адміністраторка готелю Валентина Литвинова.

Жінка побачила колишнього підопічного у сюжеті Суспільне Харків. Нині готель зруйнований внаслідок обстрілів, каже Валентина.

"Ми за ним доглядали — адміністратори та покоївки, він жив у тераріумі в холі готелю, там був обігрів, умови були добрі", — розповіла Валентина Литвинова.

Пітона звуть Петя, доглядачі лагідно називали його Петрушею: "Коли ще був маленький, його привезли сюди, йому вже майже 20 років".

Валентина каже, що найімовірніше врятований військовим Богданом пітон — саме їхній Петя: "Думаю, що це єдиний пітон на весь Куп'янськ був".

"Ми такі раді були, що йому вдалося вижити", — сказала Валентина.

Після деокупації Валентина Литвинова виїхала з Куп'янська, тож про долю пітона Петі нічого не знала, нині хоче навістити колишнього підопічного, каже, що дуже вдячна Богдану за порятунок пітона й Дмитру Шабанову за піклування про Петю.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: