fbpx
Сьогодні
09:21 28 Січ 2023

Напрями можливого наступу російської армії спрогнозували в ISW

Американські аналітики прогнозують найближчими місяцями новий наступ російської армії на Україну, який може відбутися в Луганській області або в районі Вугледара Донецької області.

Про це пише Рубрика, посилачись на звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

Військові спеціалісти нагадують про інсайдерів кремля, які повідомили Bloomberg, що президент росії володимир путін готує новий наступ. Він може розпочатися вже в лютому або березні 2023 року.

"Цей звіт узгоджується з поточною оцінкою та прогнозом ISW про те, що кремль, імовірно, готується здійснити рішучу стратегічну дію — швидше за все в Луганській області — спрямовану на перехоплення ініціативи та припинення нинішньої низки операційних успіхів України", підкреслили аналітики.

Нещодавні обмежені російські наземні атаки у Запорізькій області можуть бути спрямовані на розосередження українських сил, щоб створити умови для наступу на Луганщину. Нині росія передислоковує частини 2-ї мотострілецької дивізії з Білорусі в Луганську область.

В ISW вважають, що новий наступ хоч і спрямований на Луганську область, та може бути розширений на район Вугледара на заході Донецька.

"Цей новий наступ навряд чи буде спрямований на північну Україну з Білорусі. Як і раніше, немає ознак того, що російські війська формують ударні групи в Білорусі", підкреслили в Інституті вивчення війни.

Аналітики наголошують, що російські військові блогери також дедалі частіше описують ідею повторної атаки на Київ як інформаційну операцію. Вони припускають, що найбільш вірогідною ціллю російського наступу буде східна Україна або сусідня Харківська область.

Що відомо про новий наступ російської армії?

Як писав Broomberg, росія хоче продемонструвати, що може повернути собі ініціативу навіть попри те, що втрачала її уже декілька місяців. Це може тиснути на Україну та її партнерів та спонукати Київ до перемир'я.

А втім, за словами співрозмовників Bloomberg, мова йде лише про тимчасове перемир'я, яке б залишило росії контроль над окупованими територіями.

Це москві потрібно, щоб виграти час для відновлення своїх сил. Проте сподіватися, що Київ та його партнери підуть на таке перемир'я, — це невдала ідея, зазначає видання.

Також поки невідомо, чи має росія ресурси для нового великого наступу, хоч і відбулася мобілізація минулої осені додаткових 300 тисяч військових.

Bloomberg пише, що російський президент також готує країну до довготривалої війни. Тому навесні у росії можуть провести нову хвилю мобілізації.

Нагадаємо, що російські загарбники за останніх шість місяців захопили лише одне невелике місто, поплатившись величезними втратами. Водночас українські війська незмінно дивують союзників та спостерігачів своїми успіхами у боротьбі з окупантами, підкреслили у виданні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: