fbpx
Сьогодні
Фото 20:09 27 Січ 2023

У Києві стартував мистецький проєкт "Вишиті болем"

26 січня у столиці на станції метро "Золоті ворота" стартував мистецький проєкт "Вишиті болем" на підтримку людей, котрі пережили сексуальне насильство під час війни. Історії зі збірних образів людей, котрі пережили сексуальне насильство під час війни, вишито на рушниках та перекладено на нетравматичну й доступну всім мову орнаменту.

Про це повідомляє Рубрика.

Виставка "Вишиті болем" триватиме з 26 січня до 2 лютого 2023 року.

Мистецький проєкт "Вишиті болем" створено у межах проєкту "Жіноче лідерство: на шляху відновлення України", що фінансується завдяки допомозі Великої Британії від Уряду Великої Британії та впроваджується організацією Пакт й консалтинговою агенцією One Health.

"росіяни обирають найжорстокіші методи терору цивільного населення під час війни, і, на жаль, сексуальне насильство один з них. Ми хочемо, щоби кожна жінка, яка пройшла через цей болючий досвід, знайшла в собі сили рухатися далі. Наші проєкти допомагають жінкам звільнитися від гендерних упереджень, стати опорою для себе і прикладом для інших", — зазначила Олеся Гальчинська, програмна директорка гендерних проєктів Пакту

Кожна історія, що вишита на рушнику, вигадана, але заснована на досвіді реальних людей, які зазнали сексуального насильства від російських військових, і зараз перебувають на шляху зцілення. Прочитати ці історії можна на сайті vyshyti-bolem.in.ua.

"Вишиті рушники завжди мали сакральне значення для нашого народу. Кожен стібок, хрестик, символ несе повідомлення. Вони є частиною нашого коду, частиною народної пам'яті, де колись буде й ця війна. Про сексуальне насильство під час війни говорити складно і боляче. Та дуже важливо підтримати тих, хто поки сам не готовий говорити про пережите. Ми хочемо допомогти їм заговорити, звернутися по допомогу й у такий спосіб розділити свій біль", — розповіла Наталя Ольберт-Сінько, керівна партнерка агенції One Health.

Станом на січень 2023 року прокуратура України зафіксувала 155 випадків сексуального насильства скоєного російськими військовими над українцями. За даними Української Гельсінської спілки, їх може бути в понад 100 разів більше. Точної цифри не відомо, тому що потерпілі мовчать. Людям важко знайти в собі сили, аби говорити про такий травматичний досвід.

проект

проект

"Людям, котрі пережили сексуальне насильство, безперечно важко про це говорити. Та ще важче – залишатись з такими спогадами сам на сам. Одна з цілей проєкту полягає у тому, щоб показати постраждалим, що вони не самі – поруч дуже багато тих, хто готовий простягнути руку допомоги і разом пройти шлях зцілення", — зазначила Інна Михальова, психологиня платформи SafeWomenHub.

Проєкт "Вишиті болем" є ініціативою інформаційної платформи "Далі Є", яка створена агенцією One Health в межах українсько-швейцарського проєкту "Психічне здоров'я для України" з метою допомогти людям, котрі пережили сексуальне насильство на війні, знайти всю необхідну інформацію у одному місці про те, як та де можна отримати медичну, психологічну та юридичну допомогу.

Висловити свою підтримку постраждалим від сексуального насильства під час війни можна на сайті проєкту, а також у соціальних мережах, скориставшись спеціальною маскою в Instagram.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: