fbpx
Сьогодні
Відео 21:39 26 Січ 2023

В Україні профінансовано серійне виробництво 155-мм САУ "Богдана"

Фото: САУ "Богдана" на старому шасі КрАЗ

Навесні минулого року Міністерство оборони профінансувало виробництво вітчизняних артилерійських систем. Тому на фронті українська артилерія буде підтримувати західні танки, які Україна отримає від союзників.

Як інформує Рубрика про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Міністр оборони України Олексій Резніков розкрив деякі деталі відносно роботи українського оборонно-промислового комплексу. Попри те, що вся територія України знаходиться у зоні ураження далекобійних російських ракет вітчизняні зброярі продовжують виконувати завдання не тільки з ремонту чи модернізації машин, але й виробляють нові зразки.

Більше того, багато підприємств ОПК України змінили локацію та навіть розширили виробництво. Зокрема, як повідомив міністр оборони, серійне виробництво САУ "Богдана" було профінансовано ще навесні 2022 року і українська 155-мм артилерія вже скоро буде на фронті.

Фото: Резніков показав САУ Богдана 01

"На фото – українська САУ "Богдана" калібру 155-мм. Одна така артсистема успішно пройшла випробування на полі бою. Нові артсистеми Міноборони профінансувало ще навесні 2022 року. Танки західного виробництва, які надійдуть за кілька місяців, на фронті буде підтримувати українська – у всіх розуміннях цього слова – артилерія", – йдеться у дописі.

Варто зазначити, що САУ "Богдана", дослідний зразок якої був змонтований на шасі "КрАЗ", змінила базу, або як мінімум кабіну. Виробник залишився українським, водночас сама компанія не розмістила у себе згадки про це та не була відмічена у дописі. Тому лише можемо зазначити, що неназваний виробник має відповідний досвід, більше того, вже постачав аналогічну продукцію до ЗСУ.

Водночас серійне виробництво САУ "Богдана" означає те, що було перенесена вся промислова база, включно з унікальними для України верстатами для виробництва стволів. І це дійсно титанічна задача, яка була виконана у надскладних умовах і у вкрай стислі терміни.

Зазначимо, що попередні вогневі випробування "Богдана" пройшла за місяць до повномасштабного російського вторгнення у січні 2022 року. Під час них була доведена можливість вести вогонь на дальність 42 км без використання активно-реактивного снаряда, що перевищило закладені вимоги у 40 км.

А ось "державними" випробуваннями, з огляду на все, стала операція зі звільнення острова Зміїний, коли САУ вела вогонь по позиціях рф з островів у гирлі Дунаю, а коригування вогню здійснював Bayraktar TB2. При цьому розрахунок міг спостерігати за точністю свого вогню через пряму трансляцію відео з дрона. Дальність стрільби у цьому випадку складала мінімум 35 км – це дальність від берегової лінії до острова, у реальності скоріш за все була ближче до 40 км.

Окрім того, у 2023 році у Міноборони України зробили максимальну ставку на вітчизняних виробників озброєння, які мають максимально задовольнити попит ЗСУ у тих речах, які минулого року скуповувались закордоном.

"Міноборони підготувало перехід, щоб у 2023 році максимальний обсяг коштів було спрямовано українським виробникам. Це стосується усіх компонентів – від форми, взуття, бронежилетів і БПЛА до важкої зброї і боєприпасів", – підкреслив Резніков.

На думку Резнікова, Україна має бути максимально незалежною у всіх компонентах забезпечення оборони, де це можливо.

"Це робить нашу країну бажаним партнером, посилює наші позиції. Саме тому Міноборони нарощуватиме зусилля у контексті стимулювання українських виробників", – пояснив осільник МО.

"Невдовзі представимо перші результати нашого руху щодо БПЛА", – пообіцяв міністр.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: