fbpx
Сьогодні
18:00 26 Січ 2023

Українська урбаністка розповість, як розробити моделі для відбудови зруйнованих війною міст

Українська урбаністка Євгенія Дулько прочитає відкриту онлайн лекцію та розповість, як відбудувати зруйновані війною міста на прикладі Миколаєва та Харкова.

Про це повідомляє Рубрика.

Євгенія Дулько, українська урбаністка, менеджерка міських проєктів та магістриня Міського планування в Університеті штату Іллінойс у Чикаго, прочитає відкриту онлайн лекцію "Від Миколаєва до Харкова: яке майбутнє українських міст після війни". Спікерка розкаже про основні виклики повоєнної відбудови в Україні та про роль у цьому "просторових" професій: архітекторів, інженерів-проєктувальників тощо.

Захід відбудеться 9 лютого, в рамках курсу з урбаністики, який реалізовує громадська організація STEM is FEM в рамках програми "Мріємо та діємо".

Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Миколаївщина та Харківщина зазнали значних руйнувань. В рамках Національної ради з відновлення України від наслідків війни, Київська школа економіки у співпраці з профільними міністерствами України та Національним банком оцінила прямі фізичні пошкодження нерухомості та інфраструктури країни. За оцінками КШЕ, ці дві області увійшли до десятки найбільш постраждалих: спільна сума їхніх збитків складає понад 17 мільярдів доларів.

Обласні центри саме цих двох регіонів стали учасниками програми Європейської економічної комісії ООН, в рамках якої міжнародні та місцеві експерти розробляють майстер-план з відбудови.

У своїй лекції Євгенія Дулько поділиться баченням повоєнного відновлення України цих двох міст, які можуть стати прикладами для інших. Урбаністка виокремить головні виклики, що стоять перед Миколаєвом та Харковом, та спробує розібратися: чи принесла війна нові можливості для переосмислення міського простору? Та чи зможе Україна реалізувати їх згодом? Окрема частина лекції буде присвячена ролі "просторових" професій — архітекторів, інженерів-проєктувальників, містобудівельників, планувальників — у повоєнній відбудові.

Подія відбудеться 9 лютого о 18:00.

Реєстрація обов'язкова та доступна за посиланням. Запрошення на Zoom-зустріч буде надіслане на електронну пошту, вказану при реєстрації.

Освітній курс з урбаністики реалізовує освітній проєкт STEM is FEM за підтримки програми "Мріємо та діємо".

"Протягом чотирьох місяців учасниці нашого проєкту відвідують лекції та практичні заняття, вивчаючи основи містобудування та архітектури. В кінці курсу кожна створить власний проєкт для відновлення зруйнованих українських міст та селищ. Найкращі роботи матимуть шанс на реалізацію. Крім цього ми проводимо окремі публічні заходи для всіх охочих", — пояснює ініціатор STEM is FEM та засновник Roosh Сергій Токарєв.

Свої лекції вже прочитали український урбаніст Олександр Шевченко, архітектор з Цюриха Хан ван де Ветерінг та французька мисткиня Оділь Дек. Одна зі 100 найвпливовіших урбаністів світу Еллен Данхем-Джонс розказала про швидку відбудову міст з доступних матеріалів та виклики, що постануть перед Україною після завершення війни. А архітекторка Анна Герінгер навела приклади, як відновлювати міста, не зашкоджуючи планеті.

Довідка

Освітній курс з урбаністики втілюється в межах програми "Мріємо та діємо", яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: