fbpx
Сьогодні
11:35 25 Січ 2023

Столтенберг вважає, що росія планує новий наступ, тому Україні потрібно надати більше танків та зброї

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вчергове закликав членів Північноатлантичного Альянсу ще більше посилити підтримку України й надати танки та іншу важку техніку.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Welt.

"Немає жодних ознак того, що президент Путін змінив свою мету – домінувати в Україні. Ніщо не вказує на те, що він готується до миру. Він готовий пожертвувати десятками тисяч російських солдатів у цій абсолютно невиправданій війні.

Він мобілізував понад 200 тисяч військових, планує мобілізувати ще більше й активно працює над тим, щоб отримати більше зброї від інших авторитарних держав, таких як Іран та Північна Корея.

Ми знаємо, що Росія планує нові наступи, і ми повинні бути до них готові. Ось чому так важливо, щоб ми продовжували посилювати нашу підтримку України", наголосив Столтенберг.

Генсек НАТО зазначив, що більшість воєн закінчуються за столом переговорів. Але те, чого Україна може досягти в таких переговорах, нерозривно пов'язане з військовою ситуацією.

"Тому якщо ми хочемо знайти рішення, за якого Україна виживе як суверенна і вільна країна, то діяти необхідно вже зараз. Більше важкої техніки для України є абсолютно необхідним. Ось чому я вітаю будь-яке оголошення про постачання основних бойових танків в Україну", – сказав очільник Альянсу.

Столтенберг також вважає, що на цей час ризик застосування росією ядерної зброї низький.

"Але російська ядерна риторика є абсолютно безвідповідальною. Вона небезпечна. Росія повинна знати, що ядерну війну ніколи не можна виграти, і тому її ніколи не слід розв'язувати. Звичайно, ми дуже уважно стежимо за тим, що робить Росія, і поки що не бачимо жодних змін у російських ядерних силах. Якби це було так, ми б, звичайно, відреагували", підкреслив Генсек НАТО.

Столтенберга запитали, коли закінчиться війна в Україні.

На це він відповів: "Ніхто не знає, коли ця війна закінчиться. Що ми знаємо: якщо ви хочете миру завтра, ви повинні підтримати Україну сьогодні. Це звучить дивно, але шлях до миру лежить через постачання зброї".

Нагадаємо, 25 січня може бути оголошено рішення Сполученими Штатами про передання Україні танків M1 Abrams, яке має також розблокувати постачання Німеччиною своїх Leopard 2.

За даними ЗМІ, канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалив рішення передати Україні бойові танки Leopard 2.

Очікують, що про надання Україні танків канцлер Олаф Шольц оголосить у середу під час виступу в Бундестазі. Він запланований на 14:00 за Києвом. Тоді ж він може оголосити, що Німеччина дозволяє реекспорт Leopard 2 з інших європейських країн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: