fbpx
Сьогодні
16:48 25 Січ 2023

США готові розпочати процес передачі Україні танків Abrams: деталі закупівель та терміни постачання, - Reuters

English version here

Сполучені Штати Америки готові розпочати процес передаванні Україні десятків бойових танків Abrams M1 та цей процес може розтягнутися у часі на місяці, а, імовірно, і на роки.

Про це повідомили Reuters американські чиновники.

Зазначимо, що про надсилання танків США можуть оголосити вже сьогодні.

Чиновники, які побажали залишитися анонімними, сказали, що оголошення про надання Україні вище згаданих танків може надійти вже в середу, 25 січня.

Також  стало відомо, що 25 січня, президент Сполучених Штатів Джо Байден виступить у Білому домі о 19:00 за київським часом з промовою щодо продовження підтримки України з боку Сполучених Штатів.

На цей момент не уточнили, що скаже Байден у своєму виступі. Проте примітно, що він відбудеться після оголошення Берліном поставки Україні танків Leopard 2.

Ще одне джерело, знайоме з цією справою, повідомило, що США можуть поставити близько 30 танків Abrams протягом найближчих місяців.

Двоє чиновників сказали, що Abrams, ймовірно, будуть закуплені через фонд, відомий як Ініціатива сприяння безпеці України (USAI). Він дозволяє адміністрації президента Джо Байдена отримувати зброю з промисловості, а не з існуючих запасів зброї в США.

Один із чиновників сказав, що, можливо, адміністрація Байдена могла б використати фонд USAI, щоб купити Abrams у союзників. Відремонтувати їх, а потім відправити до України. Водночас цей процес може зайняти місяці та навіть роки.

Танки Leopard та Abrams для України

The Wall Street Journal 24 січня повідомила, що президент США Джо Байден готується відправити "значну кількість" танків Abrams M1 Україні і Білий дім може оголосити про доставку вже 25 січня.

За даними Sky News Arabia, Байден може передати Україні 10 таких танків. На такий крок Вашингтон, мовляв, хоче піти, щоб вплинути на Німеччину.

СNN із посиланням на трьох офіційних осіб США повідомило, що терміни фактичного постачання танків і кількість техніки досі невідомі. Проте Штати завершують підготовку плану з відправлення Abrams до України.

Журналісти припускають, що таке рішення може бути частиною спроби вирішити дипломатичну суперечку з Німеччиною.

Заступниця держсекретаря США Венді Шерман заявила у вівторок, що питання постачання танків "буде вирішено відносно скоро".

Раніше в Пентагоні пояснювали, що утримуються від передавання ЗСУ танків Abrams нібито через складнощі в експлуатації.

Своєю чергою, президент України Володимир Зеленський заявляв, що ЗСУ потрібні не кілька десятків танків, адже в росії у рази більше цієї техніки.

10-50 танків, обіцяних різними країнами Україні, "не вирішить проблему" на полі бою, але зіграє іншу важливу роль – покаже єдність світу і мотивуватиме українських військових на боротьбу проти агресора.

Нагадаємо, уряд Німеччини 25 січня прийняв рішення про надання українським збройним силам основних бойових танків Leopard-2.

Як писала Рубрика, тренування українських екіпажів мають розпочатися найближчим часом у Німеччині. Також Україні допоможуть із логістикою, боєприпасами та технічним обслуговуванням танків.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: