fbpx
Сьогодні
14:16 25 Січ 2023

NYT: на війні "Вагнер" зазнає величезних втрат, за 2 місяці кількість могил на кладовищі зросла в 7 разів

English version here

Фото: The New York Times,

У станиці Бакинська Краснодарського краю кладовище, яке ПВК "Вагнер" використовує для поховання своїх вбитих найманців, за останні місяці збільшилося в 7 разів.

Про це пише видання The New York Times. ЗМІ проаналізувало супутникові знімки та відеозаписи.

"Цвинтар, який розширився, – рідкісне візуальне свідчення, яке показує, якої шкоди завдає "Вагнеру", особливо його рядовим бійцям, вторгнення в Україну.

На супутниковому знімку, зробленому 24 січня, видно близько 170 поховань у районі цвинтаря, де ховають бійців "Вагнера".

І ця кількість збільшилася майже у 7 разів порівняно з тим, що було видно на супутникових знімках лише два місяці тому", зазначили у виданні.

Видання повідомляє, що збільшення території цвинтаря збігається з кривавим наступом російських солдатів і найманців з метою закріпитися на сході України.

Уряд США стверджує, що втрати "Вагнера" на полі бою "нараховують тисячі і що 90% з них – це ув'язнені, які були завербовані для участі в бойових діях в обмін на звільнення з в'язниці".

кладовище, Вагнер

Фото: The New York Times

Довідка

Про існування могил, розташованих неподалік від основного тренувального центру "вагнерівців" у селищі Молькіно, уперше стало відомо в грудні 2022 року. Про це повідомив активіст і колишній офіцер ВПС росії Віталій Вотановський.

Існування цього кладовища підтверджував і засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

На відео з однієї з колоній, яке з'явилося у вересні, Пригожин вербував ув'язнених. Він заявляв, що тіла загиблих ховають на "алеях героїв" у різних містах, а також "біля каплиці "ПВК Вагнера"".

NYT зазначає, що фотографії Вотановського також дають уявлення про те, хто воював і вмирав за "Вагнера" в останні місяці.

Щонайменше 16 імен і дат народження, які можна побачити на могильних плитах, були знайдені в онлай базах даних людей, засуджених за злочини в росії.

Зазначають, що багато хто, ймовірно, загинув у боях за українські міста Бахмут і Соледар. Там найманці та російські військові зазнали великих втрат за останні чотири місяці.

Повідомляють також, що це не всі поховання. Багатьох загиблих окупантів кремують. NYT нагадав про відеозапис, на якому Пригожин відвідав каплицю "Вагнера". Вона розташована приблизно за 8 миль (12,87 км) від кладовища.

На кадрах було видно ряди чорних стін із відсіками, типовими для поховання кремованих останків. Кожен відсік має ідентифікаційний номер і відображає бойові нагороди загиблого.

Зазначають, що "The Times" нарахувала біля каплиці 21 стіну, кожна з яких містить 42 відсіки.

Це дає змогу припустити, що сотні загиблих бійців "Вагнера" або поховані, або, принаймні, увічнені біля каплиці.

NYT підкреслює, що незрозуміло, чи були всі ці бійці вбиті в Україні чи в інших місцях, але ці кадри дають рідкісне уявлення про масштаби втрат ПВК "Вагнер".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: