fbpx
Сьогодні
15:17 25 Січ 2023

Міноборони: уряд Бельгії розгляне надання Україні нового пакету військової допомоги, але без танків

Фото: Getty Images

27 січня на засіданні уряду Бельгії міністр оборони країни Людивін Дедондер запропонує виділити Україні новий пакет військової допомоги. До якого увійдуть системи ППО та протитанкова зброя.

Про це пише Рубрика з посиланням на RTL.

"Цієї п'ятниці на засіданні уряду я збираюся запропонувати нову допомогу саме для задоволення нагальних потреб українців щодо ППО та протитанкової зброї, а також щодо боєприпасів", – заявила міністр.

При цьому вона зазначила, що танки в пакет не увійдуть, оскільки Бельгія не має німецького Leopard 2. За її словами, десять років тому країна вирішила продати їх через закінчення експлуатації.

Водночас Дедондер зазначила, що такі танки можна було придбати для України, проте зараз бельгійські компанії ставлять на них "необґрунтовану" ціну 500 тисяч євро.

"Наразі є бельгійські компанії, які роблять необґрунтовану націнку. Ціна перепродажу 500 000 євро за машини, що зберігаються в ангарах і які не проходили реставраційні роботи", – додала вона.

Довідка

Сьогодні Німеччина офіційно підтвердила свої наміри надіслати сучасні німецькі танки Leopard 2 до України.

Офіційні особи Сполучених Штатів кажуть, що Вашингтон готовий відправити десятки своїх бойових танків M1 Abrams. Це змінить їх колишню позицію, у якій вони категорично виступали проти надання своїх танків.

Джерела повідомляють, що канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалив рішення відправити бойові танки Leopard 2, які є одними з найбільш широко використовуваних на Заході. Очікують, що Німеччина також дозволить іншим країнам надсилати свої танки.

Нагадаємо, що британський уряд оголосив 14 січня, що направить в Україну 14 бойових танків "Challenger 2".

Варшава також заявила, що готова відправити до України 14 своїх танків Leopard 2 і наполягає на тому, щоб Берлін схвалив цей крок.

Уряд Норвегії також розглядає можливість надсилання частини своїх танків Leopard 2.

Своєю чергою фінський уряд заявив, що може передати Україні невелику кількість танків Leopard 2, якщо ширша група європейських країн також вирішить зробити це. Проте це залежатиме від схвалення Берліна.

25 січня Іспанія також вирішила приєднатися до постачання Україні танків Leopard 2. Це сталося після того, як аналогічне рішення нарешті прийняла Німеччина.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: