fbpx
Сьогодні
16:17 25 Січ 2023

Голова Міноборони Іспанії підтвердила готовність надати Україні танки Leopard 2

Фото: Getty Images

Іспанія підтвердила готовність надати на озброєння Збройним силам України німецькі танки Leopard 2.

Про це заявила міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес, пише Reuters.

Очільниця відомства зазначила, що Іспанія діятиме у координації зі своїми західними союзниками.

Глава Міноборони Іспанії підкреслила, що Мадрид може долучитися і до навчання українських танкістів.

А також до допомоги в ремонті та обслуговуванні танків, стверджує Роблес.

Нагадаємо, коли минулого червня видання El Pais написало, що Іспанія готова доставити танки в Україну, у Берліні виникла сильна полеміка. На той час німецький уряд розділився з цього питання.

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес спробувала залагодити це, стверджуючи, що машини були "в жалюгідному стані" і їх не можна було використовувати, оскільки вони становили б "ризик для людей".

Зі свого боку, міністерство оборони Німеччини відійшло від суперечок, стверджуючи, що Іспанія офіційно не запитувала реекспорт танків.

Що відомо про танки в Іспанії

Іспанська армія є однією з тих, хто має найбільше танків Leopard — 347.

З них 239 відповідають моделі Leopard 2E, виробленої в Іспанії, а 108 — це Leopard 2 A4, які були куплені вживаними в Німеччині в 1995 році.

Більша частина транспортних засобів цієї останньої партії більш як десять років тому були виведені "в сплячий режим" на базі матеріально-технічного забезпечення армії в Сарагосі та піддані процесу осушення (з них дістали акумулятори, масло тощо), щоб запобігти погіршенню стану.

Також армія має танки Leopard 2 A4 у гарнізонах Сеути та Мелільї. Це повністю готові танки, які можна було б невідкладно доставити.

Нагадаємо, що Іспанія вирішила приєднатися до постачання Україні танків Leopard 2. Це сталося після того, як аналогічне рішення нарешті прийняла Німеччина.

Довідка

Нагадаємо, уряд Німеччини 25 січня прийняв рішення про надання українським збройним силам основних бойових танків Leopard-2. Це стало результатом інтенсивних консультацій, які відбулися з найближчими європейськими та міжнародними партнерами країни.

Мета Німеччини — швидко зібрати для України два танкові батальйони. Як перший крок Німеччина надасть 14 танків Leopard 2 A6 зі складів Бундесверу.

Як писала Рубрика, тренування українських екіпажів мають розпочатися найближчим часом у Німеччині. Також Україні допоможуть із логістикою, боєприпасами та технічним обслуговуванням танків.

Також Німеччина видасть дозволи на передання танків країнам-партнерам, які хочуть швидко доставити Leopard 2 зі своїх складів в Україну.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: