fbpx
Сьогодні
13:11 24 Січ 2023

ЗМІ: Білорусь виробляє для окупаційної армії протитанкові украплення - "зуби дракона"

Протитанкові укріплення, які ще називають "зубами дракона" виробляють щонайменше 6 білоруських підприємств. Тільки заводах Гомельської області їх роблять від 20-30 тисяч штук.

Про це стверджують білоруські розслідувачі, пишуть "Беларускі Гаюн", "Motolko help".

Повідомляють, що кілька місяців тому відразу на низку білоруських підприємств надійшли замовлення на виготовлення протитанкових укріплень. Мова йшла про виготовлення від 20 – 30 тисяч штук, і це тільки заводах Гомельської області.

"Наприкінці минулого тижня ми писали, що в Гомелі вже понад місяць виробляють протитанкові укріплення для ЗС РФ – так звані "зуби дракона". На той момент ми припускали, що заводів з їхнього випуску всього кілька і навряд чи йдеться про великі обсяги. Однак реальні масштаби виявилися куди серйознішими", зазначили вони.

Розслідувачам вдалося отримати точні виробничі креслення. Вони також з'ясували, що на поточний момент протитанкові надовби для рф випускають не менше 6 підприємств Білорусі.

Зокрема, мова йде про підприємства:

  • "Гомельзалізобетон";
  • "ГомельГрааль";
  • "Чауський завод ЗБВ";
  • "Кричевцементношифер";
  • "Лотос";
  • Хойникський завод ЗБВ філія ВАТ "Мозирський домобудівний комбінат".

Також стали відомі характеристики і матеріали цих виробів, де їх виробляють, скільки коштують і головне, куди і для яких цілей їх постачають.

Так, залізобетонні "зуби дракона" мають форму тетраедра і виробляються з бетону марки М400 або М550 (класу В40). Це спеціальний бетон, який має високі технічні характеристики за міцністю і довговічністю.

У Росію "зуби дракона" перевозять на вантажівках із білоруськими та російськими номерами (зокрема брянської реєстрації). В одній вантажівці не менше ніж 15 – 20 "зубів". До росії вони потрапляють щонайменше через два прикордонні переходи.

За попередньою інформацією, одна з локацій, куди постачаються бетонні укріплення – с. Воронок (Брянська область, рф).

Водночас, вважають розслідувачі, це не один пункт, куди доставляють оборонні вироби з Білорусі. Не виключено, що є більше і підприємств, які виробляють залізобетонні піраміди в Білорусі.

Довідка

У листопаді минулого року британська розвідка повідомляла, що росія докладає значних зусиль для підготовки глибокої оборони за поточною лінією фронту. Для того, щоб запобігти будь-якому швидкому просуванню України в разі прориву.

Зокрема, почала будівництво оборонних споруд навколо Маріуполя. Для цього два заводи виготовляють бетонні пірамідальні протитанкові конструкції, відомі як "зуби дракона".

Також в кінці листопада у Держдумі рф повідомили, що завод із виробництва бордюрів і плитки в тимчасово окупованому Криму почав виробляти бетонні протитанкові загородження "підвищеної міцності".

У грудні в Курській області росії, що межує з Україною, почали будувати оборонні споруди. У полях встановлювали бетонні пірамідальні протитанкові споруди, відомі як "зуби дракона".

На думку британської розвідки, встановлення цієї "Лінії Вагнера" означає, що росія готується до глибокої оборони за нинішньою лінією фронту.

Пізніше пригожин оголосив про формування Центрів підготовки та управління "народним ополченням" у Курській та Бєлгородській областях рф.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: