fbpx
Сьогодні
09:09 24 Січ 2023

У Сполучених Штатах після заяви Ердогана повідомили, що Швеція та Фінляндія готові до членства в НАТО

English version here

Попри заяви президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, що його країна не ратифікує заявки щодо членства в НАТО Швеції, Сполучені Штати Америки вважають, що Фінляндія та Швеція готові до вступу в Північноатлантичний Альянс.

Про це заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс, повідомляє ЄП.

"Ви знаєте нашу позицію щодо Фінляндії і Швеції та їхнього вступу до НАТО. Ви чули це від адміністрації, ви чули це від членів Конгресу. Ми рішуче підтримуємо їхні кандидатури на вступ до НАТО. Фінляндія і Швеція готові вступити до Альянсу", наголосив Прайс.

Речник підкреслив, що обидві країни готові приєднатися до Альянсу завдяки своїм військовим можливостям і давньому партнерству в галузі безпеки.

"Що стосується того, що ми бачили останніми днями, то ми підтримуємо свободу об'єднань, право на мирні зібрання як елементи будь-якої демократії. Але, як сказав шведський прем'єр-міністр, спалення святих для багатьох книг є глибоко неповажним вчинком.

І він підкреслив, що те, що є законним, не обов'язково є доречним. У нас в країні є приказка – щось може бути законним, але жахливим. Я думаю, що в даному випадку те, що ми бачили в контексті Швеції, підпадає під цю категорію", зазначив Прайс.

Речник також додав, що за подіями у Швеції можуть стояти ті, хто навмисно намагається послабити єдність між європейськими союзниками і партнерами.

"Ми вважаємо, що Фінляндія і Швеція готові стати членами НАТО. Ми послідовно заявляли про це, але, зрештою, це рішення і консенсус, якого Фінляндія і Швеція мають досягти з Туреччиною", – сказав Прайс.

Як писала Рубрика, Ердоган у понеділок, 23 січня, попередив Швецію, що їй не варто сподіватися на підтримку Туреччини для вступу в НАТО. Це сталося після того, як спалили Коран біля посольства Анкари в Стокгольмі.

За його словами, якщо Швеція не виявлятиме поваги до Туреччини чи мусульман, то "вони не побачать від нас жодної підтримки в питанні НАТО".

Нагадаємо, що 21 січня у Стокгольмі під посольством Туреччини відбулася антитурецька акція. На ній скандальний активіст Расмус Палудан спалив Коран. Безпосередньо під посольством зібралася акція і на підтримку Туреччини та її президента.

Прем'єр Швеції засудив спалення Корану на антитурецькій акції.

Туреччина в суботу скасувала запланований візит міністра оборони Швеції у відповідь на дозвіл скандинавської країни на антитурецькі протести.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: