fbpx
Сьогодні
20:25 24 Січ 2023

Чехія не зможе поставити Україні танки Leopard 2, - прем'єр-міністр

Чехія не зможе поставити Україні танки Leopard 2, які почала отримувати від Німеччини в рамках "кільцевого обміну".

Про це заявив прем'єр-міністр республіки Петр Фіала після зустрічі у вівторок в Берліні з канцлером ФРН Олафом Шольцем, передає Укрінформ.

"Для забезпечення обороноздатності країни чеська армія потребує танки Leopard 2, які Чехія отримає від Німеччини на заміну тим машинам, які вона відправляє в Україну… Це ситуація, коли ми допомагаємо Україні, а Німеччина нам компенсує", – сказав Фіала.

Зазначається, що торік Чехія передала Україні радянські танки Т-72, натомість ФРН зобов'язалась компенсувати цю допомогу своїми Leopard. У грудні Чехія отримала перший танк цього зразка від Німеччини. Берлін має передати ще 14 бойових машин.

До цього часу країна мала в складі своїх Збройних сил лише радянські танки. Частину їх було модернізовано та передано ЗСУ, Чехія продовжує ремонтувати техніку для України.

Міноборони Чехії спростувало заяву ЗМІ про те, що Словаччина та Чехія готові передати Україні танки Leopard, які їм надала Німеччина в рамках схеми "кільцевого обміну".

Фіала висловив сподівання, що в самій Німеччині "буде досягнуто хороше рішення і Україна отримає всю необхідну техніку, в тому числі танки".

Окрім оборонної співпраці та поставок танків, політики обговорили проблеми та плани в галузі енергетики.

Чехія хотіла б придбати частку в LNG-терміналі в Лубміні на узбережжі Балтійського моря, звідти вона могла б отримати газ уже найближчої зими.

"Чехія стратегічно зацікавлена в тому, щоб ми могли використовувати потужності (німецьких терміналів), я маю на увазі, зокрема, термінал у Лубміні. Це розташування є вигідним для нас, оскільки воно пов'язане з чеською енергетичною інфраструктурою", – сказав прем'єр Чехії.

Чехія, за його словами, готова брати участь у введенні в експлуатацію цього терміналу.

Раніше Чехія отримувала російський газ через Німеччину.

Зустріч двох голів урядів відбулася на полях економічного саміту WELT у Берліні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: