fbpx
Сьогодні
18:15 24 Січ 2023

Адміністрація Байдена обмірковує поставку танків Abrams в Україну, – ЗМІ

Адміністрація Байдена схиляється до відправки значної кількості танків Abrams M1 в Україну, причому заява про поставку може бути оголошена вже цього тижня.

Про це повідомляє в вівторок американське видання The Wall Street Journal із посиланням на представників адміністрації США.

"Це оголошення стане частиною ширшої дипломатичної домовленості з Німеччиною, за якою Берлін погодиться надіслати меншу кількість власних танків Leopard 2, а також схвалить постачання більшої кількості танків німецького виробництва Польщею й іншими країнами", – уточнює видання.

Це дозволило б розв'язати розбіжності між США, Німеччиною й іншими європейськими країнами щодо надання Україні танків у момент ключового етапу війни, пише газета. Адже Київ готує контрнаступ, щоби повернути українські території, а росія мобілізує війська для власних операцій.

Зміни в позиції США сталися після розмови 17 січня між президентом Байденом і канцлером Німеччини Олафом Шольцом, зазначається у публікації. Тоді Байден погодився розглянути можливість надання танків Abrams всупереч позиції Пентагону щодо доцільності відправлення американських танків в Україну в умовах відсутності бази для обслуговування й ремонту, а також з огляду на використання авіаційного пального для Abrams.

Високопоставлений німецький чиновник сказав, що це питання було предметом інтенсивних переговорів між Вашингтоном і Берліном понад тиждень і, схоже, перебуває на шляху до вирішення.

Білий дім поки офіційно не коментує цієї можливості.

Довідка

24 січня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив, що ФРН продовжує розглядати можливість передачі Україні основних бойових танків, а в разі позитивного рішення буде діяти швидко.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: