fbpx
Сьогодні
20:47 21 Січ 2023

Відстежити переміщення полонених українських військовослужбовців у рф украй важко, – Координаційний штаб

Відстежити переміщення полонених українських військовослужбовців на території рф чи на тимчасово окупованих українських територіях украй важко.

Про це поінформували у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими за результатами онлайн-зустрічі із родинами захисників 55-ої окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ».

«На запитання родичів полонених і зниклих безвісти артилеристів відповідав представник Координаційного штабу. За його словами, відстежити переміщення полонених українських військовослужбовців на території російської федерації чи на тимчасово окупованих українських територіях украй важко», – заявили у відомстві.

Зазначається, що інформацію про ймовірне місце утримання полоненого можна довідатися від тих військовослужбовців, які повернулися з полону.

Як уточнюють у Координаційному штабі, те саме стосується і стану здоров'я полоненого військовослужбовця: офіційно її росія не надає.

«Отримати такі відомості можна з інших джерел – або від Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), якщо його представники відвідали місце утримання й анкетували полоненого, або від повернених з полону військовослужбовців. І лише за згодою полоненого МКЧХ може поінформувати родичів чи державні органи», – поінформували в установі.

Громадянам радять, якщо у родини полоненого чи зниклого безвісти військовослужбовця з'являється нова інформація щодо стану його здоров'я або поранення, передати її до Координаційного штабу та Національного інформаційного бюро.

Окремо під час цієї зустрічі порушувалася тема репатріації тіл загиблих захисників. Представник Координаційного штабу сказав, що після повернення тіла проводиться ДНК-експертиза, і далі зразок ДНК вноситься у базу Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

«Проте терміни виконання цих операцій можуть відрізнятися залежно від навантаження на лабораторії», – уточнюється у повідомленні.

Представник Штабу акцентував увагу на тому, що у випадку, коли немає тіла, збігу ДНК, рішення суду чи свідоцтва про смерть військовослужбовця – ця людина подається на обмін.

Більше інформації можна отримати в Офісі Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин за номером 0 800 339 247.

Довідка

20 січня український омбудсман Дмитро Лубінець за результатами зустрічі у Координаційному штабі з рідними військовослужбовців 58-ї окремої мотопіхотної бригади, які об'єдналися в громадську організацію «911» поінформував, що рф не надає українським офіційним структурам жодних даних про наших полонених.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: