fbpx
Сьогодні
11:51 20 Січ 2023

"Вагнер" заробляє в Африці мільйони, щоб, зокрема, фінансувати війну проти України, – ЗМІ

ФОТО: AP

Група "Вагнер" розширює свої проекти з видобутку корисних копалин в Центральноафриканській Республіці, щоб, зокрема, фінансувати війну проти України.

Про це повідомляє Politico з посиланням західного чиновника та отриману дипломатичну телеграму.

Джерела видання повідомляють, що за останній рік група "Вагнер" значно розширила свою роботу в Центральноафриканській Республіці, де прибуток від видобутку корисних копалин може зрости майже до 1 мільярда доларів.

За словами чиновника, ці кошти, ймовірно, будуть використані угрупованням для придбання нової зброї і бойовиків. Politico наголошує, що видобуток корисних копалин формує канал фінансування війни росії проти України.

Видання повідомляє, що "Вагнер" розпочав свою діяльність у ЦАР у 2018 році, створивши культурний центр та уклавши кілька угод, які допомогли забезпечити безпеку видобувних ділянок, зокрема на золотому руднику Ндасіма, розташованому поблизу міста Бамбарі в центрі країни. Відтоді "Вагнер" перетворив копальню на величезний комплекс.

Сьогодні шахта охоплює вісім виробничих зон на різних стадіях розробки, найбільша з них має глибину приблизно понад 200 футів.

Крім того, у телеграмі йдеться, що ЦАР наразі відмовляється надавати миротворцям ООН, які перебувають у країні, дозвіл на проліт над шахтою безпілотних літальних апаратів. Кілька з них зазнали обстрілу з боку армії ЦАР. Американські чиновники вважають це ознакою того, що "Вагнер" отримує політичний контроль в країні.

"За оцінками США, група допомагає облаштовувати об'єкт для довгострокової експлуатації і укріпила шахту, побудувавши мости на переходах через річки і встановивши зенітні установки на вантажівках у ключових точках. Рада національної безпеки відмовилася від коментарів. Державний департамент заявив в електронному листі, що США використовують "численні шляхи для протидії незаконній транснаціональній діяльності групи Вагнера", у тому числі санкції проти Пригожина і мережі Вагнера", – йдеться у тексті.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: