fbpx
Сьогодні
Фото 20:37 19 Січ 2023

За столітнім рецептом пекарня на Київщині виготовляє енергетичне печиво на фронт

Пекарня в Київській області на передову виготовляє енергетичне печиво  за столітнім рецептом

Про це пише Рубрика з посиланням на сторінку проєкту USAID "Економічна підтримка України" у Фейсбуку.

Крафтова пекарня-кав'ярня "Витач" у селі Витачів Обухівського району Київської області розпочала працювати торік 25 лютого – на другий день війни. Родина Собків сама збудувала пекарню і готувалася розвивати бізнес. Їхній перший хліб був волонтерський. Зараз власники бізнесу Ірина та Олександр допомагають ЗСУ, відправляють на передову печиво, проводять майстер-класи та популяризують своє крафтове виробництво.

Впродовж двох років родина будувала пекарню та дві печі на дровах. Кожна з них важить 20 тонн, а для будівництва використали 35 тисяч цеглин. Їхні печі мають імена – Альфа і Брава, а хліб – трипільські орнаменти. Любов до хліба, його випікання, загалом селянської праці у Ірині – від її предків.

пекарня на Київщині

"Моя бабуся Палагея, яка пережила Другу світову війну та голод, завжди говорила, що війна та голод – дві найстрашніші речі. На генетичному рівні я все це всмоктувала у себе. Тому 24 лютого я дуже злякалася, це був найстрашніший день для мене, – ділиться Ірина. – Але вже наступного дня ми вирішили, що не можемо сидіти, склавши руки.Просили людей поділитися борошном та дріжджами і почали випікати хліб – для місцевих жителів, госпіталів, Збройних Сил України. Наш перший хліб у пекарні був волонтерський".

Так тривало майже два місяці, згодом хліб доставляли у деокуповані Бородянку та Бучу, Харків та Чернігів. Уже з травня пекарня почала працювати як бізнес. Зараз свою випічку продають у кав'ярні, також співпрацюють із кількома магазинами Києва та двічі на тиждень розвозять хліб жителям прилеглих сіл. Проте волонтерська допомога ЗСУ залишається важливою складовою. Щотижня у пекарні готують посилки бійцям на передову із запашним хлібом та особливим печивом.

пекарня на Київщині

"Для бійців, які боронять Бахмут та Авдіївку, Гуляйполе та Херсонщину, ми виготовляємо сухарики, енергетичне печиво під назвою "Разом". Таке робили в Австралії дружини для своїх чоловіків під час Першої світової війни, тож цьому рецепту понад 100 років. Це печиво тривалого зберігання, містить багато вершкового масла, воно солодке, але від нього не хочеться пити. Ми знаємо, що його беруть із собою бійці у розвідку, щоб втамувати голод кілька днів у полі чи лісі, де немає можливості приготувати їжу", – каже пані Собко.

Зараз у пекарні родина облаштувала Пункт незламності, куди у часи відключення електрики приходять місцеві жителі погрітися, зарядити телефони та попрацювати з ноутбуком. Також родина проводить майстер-класи для дітей, аби підтримати їх у часи війни, дати можливість спекти свій перший запашний хліб.

"У нас тепло, оскільки маємо печі на дровах, також працює генератор, тож запрошуємо людей приходити до нас, – ділиться пані Ірина. – У важкі часи маємо гуртуватися та допомагати одне одному, лише так можемо пережити усе".

пекарня на Київщині

Головна особливість їхнього хліба – те, що він на заквасці. Тісто для такого хліба ферментується 18 годин, а інколи і 48.

"Це справді здоровий хліб, який легко засвоюється людським організмом, – розповідає Олександр Собко. – А ще ми додаємо трипільські орнаменти, адже наша пекарня розташована саме на цих землях, де починалася давня культура українців".

Торік у листопаді власники пекарні долучилися до мережі з відновлення культурної спадщини Київщини, яку створили за сприяння Проєкту USAID "Економічна підтримка України". У пекарні, яка стала місцем для проведення волонтерських заходів, збираються крафтові виробники, волонтери, ресторатори, музейники.

Наприкінці грудня творче об'єднання "Slavuta" організувало солідарну акцію "Відлуння руйнації", під час якої передали підрозділам на східний фронт чотири мобільні польові кухні, сухі супи та борщі. Їх допомогла придбати українська громадсько-політична фундація у США – "Організація оборони чотирьох свобод для України". Такі заходи допомагають привернути увагу до збереження культурної спадщини Київщини, адже пекарня розташована на Дніпрових кручах поруч з каплицею, яку збудував письменник Олесь Бердник за ескізами Тараса Шевченка. Також тут знаходиться старовинний козацький вітряк, який бачать усі гості, що приходять до пекарні за запашною випічкою.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: