fbpx
Сьогодні
20:02 19 Січ 2023

До України планує приїхати новий глава МЗС Ізраїлю, - ЗМІ

Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен вирішив прийняли запрошення і відвідати Київ після розмови з українським колегою Дмитром Кулебою.

Про це повідомляє The Times of Israel з посиланням на офіційних осіб Ізраїлю та України, також  у Twitter написав глава МЗС Дмитро Кулеба, інформує Рубрика.

Відзначається, що Коен стане найвищим ізраїльським чиновником, який відвідає Україну з початку війни 11 місяців тому.

Під час телефонної розмови він також пообіцяв Кулебі остаточно відкрити посольство Ізраїлю у Києві протягом 60 днів.

Також повідомляється, що через використання росією іранської зброї, Коен закликав Україну приєднатися до боротьби проти іранського Корпусу вартових ісламської революції та закликати Європу оголосити ці збройні сили терористичною організацією.

Кулеба у себе в Twitter повідомив, що під час першої розмови з Коеном вони "обговорювали співпрацю в рамках міжнародних організацій, способи протидії спільним загрозам безпеці".

Кулеба зазначив: "Міністр Коен засудив російську агресію проти України, підтвердив плани Ізраїлю посилити гуманітарну допомогу та допомогу в інших сферах".

На початку 2023 року Коен заявив, що Ізраїль почне "говорити менше публічно" про війну росії та України.

Після призначення він також провів розмову із главою російського МЗС Сергієм Лавровим. Це була перша розмова глав МЗС з початку війни проти України. Попередник Коена після вторгнення росії в Україну з Лавровим не спілкувався.

Також Коен відмовився коментувати надання Україні оборонної зброї і заявив, що Україна продовжить отримувати "значну гуманітарну допомогу".

Відзначимо, що антисемітські висловлювання лаврова двічі обурювали єврейську спільноту. Вперше, коли він назвав Гітлера євреєм. Тоді нібито диктатору володимиру путіну довелося вибачатися через поведінку Лаврова.

А вдруге, коли глава російського МЗС порівняв росіян із євреями, яких знищувала нацистська Німеччина під час Другої світової війни.

Довідка

Американський Axios, посилаючись на слова неназваних українських та ізраїльських посадовців повідомляв, що прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу та президент України Володимир Зеленський нібито вели перемовини про зміну позиції України в ООН щодо резолюції про палестинські території в обмін на ППО.

За словами ізраїльського джерела, Нетаньягу просив Україну проголосувати проти, або принаймні утриматися.

Зеленський на це прохання нібито сказав, що в обмін на таке голосування України хотів би почути, як новий уряд Ізраїлю планує змінити позицію щодо допомоги Україні, зокрема, чи можна розраховувати на засоби захисту від балістичних ракет та іранських дронів. За словами українського джерела, Нетаньягу не став давати будь-яких обіцянок, але зазначив, що готовий обговорити прохання Зеленського у майбутньому. Зеленський не був задоволений такою відповіддю.

У підсумку Україна обрала нейтральний варіант і вирішила не брала участі в голосуванні на Генасамблеї – щоби, як повідомив український співрозмовник Axios, "дати шанс відносинам з Нетаньягу".

Ізраїльське джерело каже, що Нетаньягу був розчарований тим, що Київ обрав саме таке рішення, а не "утримався" у голосуванні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: