Україна закликала МАГАТЕ застосувати санкції до росатому, – Шмигаль

Україна закликала МАГАТЕ застосувати санкції до російського росатому.

Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час спільного з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі брифінгу в Києві, передає "Укрінформ".

"Я також звернувся до генерального директора Гроссі із проханням передати членам МАГАТЕ, з якими він вестиме діалог, що Україна твердо переконана у необхідності і своєчасності накладення санкцій на росатом, обмеження прав та привілеїв росії у МАГАТЕ та припинення співпраці з російською федерацією у ядерній сфері", – сказав Шмигаль.

За його даними, щороку на продажі сирого урану, послуг з його збагачення та будівництва атомних електростанцій росатом заробляє орієнтовно 9 млрд доларів. Загалом портфель компаній становить 200 млрд доларів.

"Упевнений, що більшість цих коштів у разі їх отримання піде на фінансування війни, фінансування ракет, які вбивають мирних українців та наражають на ядерну небезпеку увесь цивілізований світ. Тому ми продовжуємо наполягати на обмеженні прав та привілеїв росії у МАГАТЕ та припиненні співпраці з росією у ядерній сфері. Тому закликаємо членів МАГАТЕ та наших інших партнерів підтримати цю ініціативу", – сказав глава уряду.

Прем'єр-міністр додав, що сьогодні від генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі отримав запевнення в повній підтримці з боку цієї організації зусиль України із забезпечення ядерної безпеки, в тому числі й на Запорізькій атомній електростанції.

"Передусім це стосується повного виведення російських військ та персоналу росатома та повернення ЗАЕС під контроль українських органів. Саме це вважаю передумовою для встановлення повного захисту навколо ЗАЕС та відновлення режиму ядерної безпеки і саме це є основною вимогою до росієї вже утрьох резолюціях ради керівників МАГАТЕ", – сказав він.

Шмигаль наголосив, що «вперше в історії людства ядерні об'єкти стали елементом наступальної воєнної стратегії. Для росії це плацдарм для захоплення українських територій та ядерного шантажу світу".

Довідка

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі перебуває в Україні цього тижня з метою забезпечення постійної присутності експертів з ядерної та фізичної ядерної безпеки на всіх об'єктах атомної енергетики країни.

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.