fbpx
Сьогодні
15:14 18 Січ 2023

Гутерреш заявив, що світ продовжує "загравати з кліматичною катастрофою"

Foto: Niyi Fote/TheNews2/Deposit Photos

Світ наблизився до зростання глобальної температури на рівні 2,8°C, проте продовжує "загравати з кліматичною катастрофою".

На цьому наголосив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, пише The Guardian.

У програмній промові очільник Організації Об'єднаних націй зауважив, що зобов'язання утримати глобальне потепління на рівні до 1,5°C "розвіялися, як дим".

"Ми наблизилися до зростання на рівні 2.8°C. Наслідки будуть руйнівними. Деякі регіони нашої планети стануть непридатними для життя і для багатьох це стане смертельним вироком", підкреслив Гутерреш.

При цьому генсек ООН зауважив, що це не дивно.

Очільник організації наголосив, що наука попереджала про такі наслідки десятки років і тут же нагадав нове дослідження Science, оприлюднене минулого тижня.

У ньому йде мова про те, що нафтова корпорація США Exxon, яка десятиліття публічно заперечувала вплив на глобальне потепління, щоб захистити бізнес, ще у 1970-х і 80-х роках у "приватному порядку" з вражаючою точністю його передбачила.

"Минулого тижня ми дізналися, що певні виробники викопного палива у 70-х роках повністю усвідомлювали, що їхній основний продукт випікає нашу планету. Так само як і тютюнова промисловість, вони грубо поводилися з власною наукою", – наголосив Гутерреш.

Він додав, що "дехто з "великої нафти" продав Велику Брехню". Генсек ООН вважає, що подібні компанії мають бути притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо, у 2022 році океани були "найгарячішими" за всю історію спостережень.

Зазначимо, що у швейцарському Давосі у понеділок, 16 січня, стартував Всесвітній економічний форум (ВЕФ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: