fbpx
Сьогодні
Фото 08:58 17 Січ 2023

"Я що в літаку сидів?": журналісти змогли поговорити з окупантами, які причетні до удару по Дніпру

English version here

До ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі Служба безпеки України встановила причетних 6 російських загарбників. З деякими з них змогли поспілкуватись журналісти.

Про це пишуть видання "Важливі історії", пресслужба СБУ.

Як писала Рубрика, в Офісі генпрокурора заявили, що ракету Х-22, яка влучила по багатоповерхівці в Дніпрі 14 січня, може запускати лише один підрозділ рф. Це 52-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк.

Силовики зазначили, що встановили особи російських агресорів, які причетні до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі 14 січня.

За фактами воєнного злочину рф слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження за ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни).

Згідно з попередніми даними слідства, до вчинення цього злочину причетні декілька десятків військовослужбовців країни-агресора, серед яких:

  • командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку (в/ч 33310) полковник Тимошин Олег Євгенович, 21.06.1971 року народження;
  • командир авіаційного загону 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку майор Іваненко Олексій Сергійович, 08.02.1987 року народження;
  • начальник штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи Голенков Дмитро, 01.09.1978 року народження;
  • штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Григор'єв Денис Анатолійович, 07.06.1982 року народження;
  • штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Назиров Дінар, 03.07.1985 року народження;
  • інженер по авіаційному озброєнню 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Поцелуєв Євген, 16.06.1980 року народження.

Журналісти "Важливих історій" знайшли у соціальних мережах профілі російських військових та встановили населені пункти, в яких вони народились.

До декого з них журналістам вдалося додзвонитись та запитати про ракетний удар по багатоповерхівці у Дніпрі.

Полковник Олег Тимошин, 51 рік

 

Тимошин родом з міста Оленегорськ у Мурманській області.

Майор Олексій Іваненко, 35 років

Іваненко родом з міста Морозовськ у Ростовській області.

Дмитро Голенков, 44 роки

Голенков родом із селища Погар у Брянській області.

Дінар Назиров, 37 років

Назиров родом з міста Бугульма, Татарстан.

 

Євген Поцілуєв, 41 рік

Поцілуєв родом із села В'язівка у Волгоградській області.

Денис Григор'єв, 40 років

Григор'єв родом з міста Костанай у Казахстані.

У розмові з журналістами Олексій Іваненко заявив, що не знає, що сталося в Дніпрі, бо не стежить за новинами.

"Я звільнився з армії три роки тому після того, як мені пробили голову. Вийшов на пенсію, займаюся зараз асенізаторством", – розповів він.

На запитання, що він думає про те, що СБУ порушила проти нього кримінальну справу, Іваненко відповів: "Чудово, мені тепер йти здаватися?".

Іваненко розповів, що про інших військових зі списку СБУ "чув давно", окрім Олега Тимошина, якого, за його словами, він не знає. Про війну рф проти України Іваненко "нічого не думає", оскільки "вже нема чим думати".

На запитання про причетність до обстрілу в Дніпрі, Дінар Назиров відповів, що він "лісовик із лісового господарства".

"Не ходіть у моєму лісі і не лякайте білок", – порадив він журналістам, після чого кинув слухавку.

Найбільше з усіх зі ЗМІ говорив Дмитро Голенков. За версією СБУ, Голенков – начальник штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи.

У відповідь на запитання про причетність до обстрілу в Дніпрі, він поставив кореспондентці зустрічне запитання про те, кому належить Крим:

"Зачекайте з обстрілом Дніпропетровська. Я все розумію, що ви хочете у мене запитати. Але я людина Російської Федерації, Конституція Російської Федерації для мене дуже важлива. Я хочу у вас як у журналіста запитати, навіщо ви мені телефонуєте і говорите мені про те, що Крим… як би по-іншому. Ні. Ви маєте сказати тоді Крим – це Росія. Чому ви так не говорите? 

Я сказав, що чотири суб'єкти і Крим це наші. До чого тут Україна? Я взагалі Україну не чіпаю. Україна – це інша самостійна держава. Вона ж обстрілює нашу територію – Російську Федерацію, Донецьку, Херсонську, Запорізьку область, Крим обстрілює. Чому ви про це мене не питаєте? <…> Ви, дівчино, напевно, з України. У Росії журналісти не ставлять таких запитань. Журналісти взагалі запитань не ставлять", наголосив він.

Після наполегливих спроб журналістки отримати відповідь з приводу обстрілу Дніпра, Голенков обурився: "Що, я прямо, бл**ь, на кнопку натискав або в цьому літаку сидів? <…> Крим усе одно наш і все інше наше. Чого ти хочеш від нас?".

На запитання, чи не шкода йому людей, які загинули у Дніпрі, чоловік відповів: "Які люди? Про що ти взагалі говориш, я не розумію?".

Потім Голенков сказав, що Україна – це "регіон Росії. Один єдиний регіон Росії. Ви навіть різними регіонами не будете".

А наприкінці розмови додав: "І все інше буде наше. До побачення, дівчино".

Довідка

Вибухи в Дніпрі пролунали під час масованої російської атаки на Україну 14 січня. росіяни влучили в багатоквартирний будинок.

За словами заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, в ураженій дев'ятиповерхівці було 16 під'їздів і проживали приблизно 1700 мешканців. Наразі весь будинок залишився без електрики, газу, без вікон.

Рятувальні роботи тривають у цілодобовому режимі. До них залучили понад 500 людей та більш як 90 одиниць техніки. Також на місці працюють психологи ДСНС.

У Дніпрі з 15 січня оголосили триденну жалобу за загиблими внаслідок російського ракетного удару по житловій багатоповерхівці. Попередньо відомо, що 72 квартири зруйновано, ще понад 230 — пошкоджено.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: