Україна та рф обговорюють масштабний обмін полоненими: можуть обміняти близько 1 тисячі людей

Україна та росія працюють над масштабним обміном полоненими. Під час зустрічі омбудсменів України та росії у Туреччині сторони представили списки людей на обмін: Україна — з 800 людей, рф — з 200.

Про це повідомляє CNN, пише Рубрика.

Загалом у Туреччині відбулося 8 зустрічей представників України та росії, організованих офісом омбудсмена Туреччини Шерефа Малкоча: чотири — під головуванням Малкоча та чотири — у двосторонньому форматі.

Як зазначається, на початку першої зустрічі омбудсмена Туреччини з Дмитром Лубінцем та Тетяною Москальковою російська омбудсменка заявила українській стороні: "Ви — причина війни, ми могли домовитися. Захід вас зіпсував". Через це турецький омбудсмен мусив втрутитися.

Під час зустрічей українська та російська сторони представили одна одній списки на обмін. А втім, омбудсмен Туреччини закликав рухатися поволі та створити "гуманітарний коридор" для

  • поранених,
  • літніх людей,
  • жінок,
  • дітей тощо.

Загалом Україна подала на стіл обмінний список із 800 людей, росія — з 200. Наприкінці переговорів було досягнуто принципової згоди приблизно щодо 40 змін у списках, більшість із яких стосувалася поранених.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець розповів, що під час зустрічі вдалося змусити росію визнати необхідність повернення в Україну важкопоранених людей без жодних умов, як це вимагає ст. 110 Женевської конвенції. Лубінець наголосив, що йдеться не про обмін, а саме про репатріацію.

"Ми пояснили це російській стороні. Не скажу, що вони вже погодилися й починають виконувати, але визнали, що це справді є в Женевській конвенції", — сказав Лубінець.

За його словами, тривають переговори й про визволення цивільних українців, які перебувають у російському полоні ще з 2014 року. У цьому переліку зараз є 377 людей.

Крім того, Лубінець порушив питання про порятунок політв'язнів кремля, серед яких 158 українців, більшість із них — кримські татари.

Довідка

Сьогодні путін провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом. Зокрема, вони обговорили питання обміну полоненими між Україною та рф.

Ердоган має намір обговорити відкриття гуманітарного коридору для поранених із Зеленським та путіним.

Свіжі дописи

  • Новини

В ISW назвали стратегічну мету наступу російських військ у Харківській області

Для того, щоб уможливити російське просування в інші райони сходу України, окупанти вдалися до наступальних… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

На тлі наступів на Харківщині армія рф втратила ще понад 1300 своїх солдатів, 15 танків та 55 артсистем

Минулої доби, 10 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1300 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

У Харківській області тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні, – Генштаб

У Харківській області тривають бої між Силами оборони та окупантами за Стрілечу, Пильну, Борисівку, Олійникове… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

Військове командування: найгарячіше минулої доби було на Авдіївському та Бахмутському напрямках, загалом відбулося 42 боєзіткнення

Минулої доби, 10 травня, українські Сили оборони стримували масовані ворожі атаки на Бахмутському та Авдіївському напрямках… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

Зеленський: додаємо наших сил на харківські напрямки, усе необхідне для захисту позицій забезпечуємо

Додаємо наших сил на харківські напрямки. І по лінії нашого державного кордону, і по всій… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

У Харкові планують створити підземні операційні та реанімаційні відділення

У Харкові з'являться операційні та реанімаційні приміщення під землею. Для цього влада співпрацює з Міністерством… Читати більше

Friday May 10th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.