fbpx
Сьогодні
20:59 16 Січ 2023

Близько 5 млн громадян України знаходяться на території росії: що відомо

Понад 4,7 млн українців, за російськими даними, перебувають наразі на території рф. Невідомо скільки з них переїхали до росії добровільно, а скільки з них примусово.

Про це пише Рубрика з посиланням на коментар директора з адвокації Центру прав людини ZMINA Альони Луньової на брифінгу в медіа-центрі "Україна – Укрінформ".

Як зазначила Луньова, масова депортація розпочалась ще в березні 2022 року. Це відносно нове явище для збройного конфлікту, що триває. При цьому невідомо, скільки саме людей було примусово вивезено до Росії з тимчасово окупованих територій України.

"Ми досі не знаємо, яка кількість людей знаходиться на території рф. За інформацією російських джерел, на сьогодні більш ніж 4,7 млн українців знаходяться на території росії. Складно говорити про те, наскільки добровільно вони там опинилися. Управління ООН Верховного комісара говорить про 2,8 млн. Ми не знаємо, скільки їх залишилося на території рф, скільки поїхало далі", – розповідає представниця Центру ZMINA.

Вона наголосила, що росія зробила пункти тимчасового розміщення для українських громадян, яких станом на грудень минулого року налічується 820 по всій території рф і у тимчасово захоплених районах України.

"Однак у них перебуває 40 тисяч людей. Це дуже велика різниця між 4,7 млн, які там знаходяться, та 40 тисячами, яким потрібно житло на території рф. Тому ми не можемо навіть уявити, скільки людей там опинилося", – уточнила Луньова.

Довідка

Наразі росіяни прискорюють депортацію українців із захоплених районів до рф.

У Міноборони повідомили, що ворог вдається до нових методів тиску на цивільних, зокрема примусово видає російські паспорти та змушує "евакуюватися" вглиб рф.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: