ЗМІ: у Брюсселі прискорили роботу над 10-м пакетом санкцій проти рф: хочуть ухвалити до лютого

У Брюсселі представники країн-членів ЄС прискорили роботу над десятим пакетом санкцій проти росії – новий пакет хочуть ухвалити до саміту Україна-ЄС у Києві, який запланували провести на початок лютого.

Про це стало відомо польському агентству PAP.

У виданні нагадали, що дев'ятий пакет санкцій ЄС був прийнятий у грудні. Хоча країни-члени, які виступають за більш жорстку санкційну політику щодо росії, були не зовсім задоволені цим рішенням.

Пакет ухвалили переконавши країни з більш радикальним баченням санкцій щодо росії, що наприкінці року ЄС має продемонструвати єдність у цьому питанні.

У результаті деякі країни погодилися піти на поступки. Також вони відмовилися від частини своїх вимог задля досягнення консенсусу серед 27 країн-членів ЄС.

Робота над наступним пакетом набирає обертів у Брюсселі останніми днями. Глава ЄК Урсула фон дер Ляєн натякнула на це питання у вівторок.

"Ми будемо тиснути на Кремль санкціями стільки, скільки буде потрібно. Ми поширимо санкції на тих, хто військово підтримує війну Росії, таких як Білорусь та Іран", – сказала вона.

Інформація з джерел PAP свідчить про те, що за цією риторикою, однак, слідує конкретика. Це підтвердив постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садош.

"Робота дійсно прискорилася. Польща в групі країн-однодумців зараз пропонує подальші санкції. Посилення існуючих обмежень також є постійним процесом", – сказав він.

За словами дипломата ЄС, причиною прискорення є майбутній саміт Україна-ЄС, а каталізатором – наближення річниці війни.

Дипломати ЄС неохоче говорять про деталі нового пакету, оскільки, наголошують вони, важливо не втратити ефект несподіванки.

"Вкотре робиться спроба поширити санкції на експорт російських алмазів. Вартість експорту алмазів до російського бюджету оцінюється в 4,5 млрд євро. Це чимала сума", – зазначив дипломат ЄС.

Нові санкції також поширюватимуться на продукцію, яка потенційно може бути використана російськими військовими. Санкційні списки також планується розширити. Туди включать більше осіб, відповідальних за агресію росії проти України та воєнні злочини.

Білорусь також буде піддана новим санкціям за продовження підтримки військових дій росії проти України. У даному випадку, за словами одного з дипломатів, йде мова про "синхронізацію білоруських санкцій з російськими. Особливо секторальними, в тих сферах, де Мінськ співпрацює з Москвою у військовому плані".

Ухвалення санкцій в ЄС завжди вимагає одностайності. У цьому контексті деякі дипломати побоюються, що Угорщина може затягнути з ухваленням нових обмежень, як вона це робила у минулому.

Угорці вже заявили, що не погодяться з деякими прізвищами у санкційних списках. Можна очікувати, що буде подальша напруженість у відносинах з Будапештом, сказав представник ЄС.

Нагадаємо, глава МЗС Дмитро Кулеба виступив за те, щоб у 2023 році Захід все ж запровадив санкції проти російського патріарха Кирила (Владіміра Гундяєва) і призвів до повалення оборонного комплексу росії.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.