fbpx
Сьогодні
14:31 11 Січ 2023

Bloomberg: через обмеження ціни на нафту росія щодня втрачає $172 млн

Через цінову "стелю" на нафту, яку ввели західні країни завдяки санкціям проти рф, щодня росія втрачає 172 мільйони доларів.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на Гельсінський центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

"Заборона ЄС на нафту та обмеження цін на нафту нарешті почали діяти, і вплив настільки ж значний, як і очікувалося", — сказав провідний експерт CREA Лаурі Міллівірта.

Дослідники повідомили, що втрати росії зростуть після того, як з 5 лютого обмеження в ціні стосуватиметься й продуктів нафтоперероблювання.

Аналітики оцінюють, що тоді росія втрачатиме до 280 мільйонів доларів щодня.

Експерти зазначають, що потрібно й надалі змінювати ліміт на ціну. На кшталт, обмеження ціни до 25 доларів за барель призведе до того, що російські витрати на виробництво та транспортування перевищуватимуть дохід від постачань.

Відповідно, це призведе до втрат на ще 100 мільйонів євро щодня.

Проте залишається загроза, що росія може довільно скоротити постачання нафти через обмеження в ціні.

Так, 27 грудня 2022 року росія заборонила постачати свою нафту в країни, які встановили граничну ціну. Однак президент може надавати спеціальний дозвіл на постачання нафти й нафтопродуктів.

Що відомо про обмеження на російську нафту?

Зазначимо, що Європейський Союз погодився з 5 грудня застосувати нові санкції, пов'язані з обмеженням цін на російську сиру нафту та нафтопродукти.

Гранична "стеля" становить 60 доларів за барель. До цього рішення також приєдналися країни "Великої сімки" (G7) та Австралія, а ще Швейцарія.

Зрештою через західні санкції постачання сирої нафти з росії в грудні впали до найнижчого рівня за 2022 рік.

Також упродовж останніх трьох місяців 2022-го скорочувалися обсяги нафти, яка прямує до Китаю, Індії та Туреччини. Постачання нафти до згаданих країн почало рятувати росію після того, як цей енергоресурс припинили купувати в Європі.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: