fbpx
Сьогодні
21:11 09 Січ 2023

ЗМІ: адміністрація президента США занепокоєна зростанням впливу ПВК "Вагнера" в Сербії, Білорусі та Африці

English version here

Збір розвідувальної інформації про діяльність приватної військової компанії "Вагнера" за межами України, зокрема в африканських країнах, побоюючись використання її росією для операцій впливу, активізувала адміністрація президента США Джо Байдена.

Про це йдеться у внутрішніх документах Білого дому, з якими ознайомилось видання Politico, пише Рубрика.

Високопосадовці США вважають, що росія використовує ПВК "Вагнера" для для боротьби з антипутінськими настроями і захисту приватних економічних інтересів насамперед у таких країнах, як Центрально-Африканська Республіка, Малі та Сербія.

У документах описано, як американська сторона відстежує пересування й діяльність "вагнерівців" у згаданих країнах, а також міру загрози найманців для місцевої влади.

"Уряд США стурбований тим, якою мірою ПВК "Вагнера" втручається у внутрішню політику суверенних країн, порушує права людини і грабує їхні корисні копалини. Є вагомі докази того, що жорстка контртерористична тактика "вагнерівців" у таких країнах, як Малі, погіршує ситуацію, створюючи більше можливостей для екстремістської експлуатації", – розповів не під запис високопосадовець адміністрації Байдена.

Приміром, у грудні 2022 року США почали відстежувати наслідки ймовірного нападу на одного з представників керівництва ПВК "Вагнера" – Дмитрія Ситія, який очолює "Русский дом" у ЦАР. Засновник "вагнерівців", наближений до Кремля олігарх Євгеній Пригожин, звинуватив у нападі Францію.

Також американських посадовців цікавить діяльність ПВК "Вагнера" в Сербії та Білорусі. Як відомо, в грудні "вагнерівці" оголосили про початок своєї діяльності в Белграді – у США вважають, що з метою протидії "діяльності проти режиму Путіна з боку представників російської діаспори". Крім того, присутність ПВК "Вагнера" в Сербії відбувається на тлі зростання напруженості на кордоні з частково визнаним Косовом.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: