fbpx
Сьогодні
12:36 08 Січ 2023

Скасування "нульової політики" щодо COVID-19: Китай уперше за три роки повністю відкрив кордони

Photo: Andy Wong

8 січня Китайська народна республіка скасувала останнє обмеження своєї "нульової політики" щодо коронавірусу. Уперше з 2019 року країна відкрила кордони.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначають, що кордони відкрили через день після того, як у суботу, 7 січня, розпочався чунюн. Це 40-денний період подорожей для святкування Нового року за місячним календарем.

До пандемії цей період був найбільшою щорічною міграцією людей у світі, оскільки багато китайців їхали до рідних на святкування.

Очікують, що цього сезону відбудеться приблизно 2 мільярди поїздок. Це майже вдвічі більше, ніж у 2022 році, а також 70% від рівня поїздок у цей же період 2019 року.

У виданні підкреслили, що з 8 січня у КНР скасували вимогу залишатися на карантині тим, хто прибув на материковий Китай.

Тепер люди можуть перетинати кордон повітряним, наземним та морським транспортом.

Однак мандрівники з Гонконгу, які прямують на материковий Китай, повинні будуть надати негативний результат тесту на нуклеїнову кислоту, отриманий не пізніше ніж за 48 годин до вильоту.

Окрім того, імміграційна влада буде видавати жителям материка дозволи на поїздки до Макао та Гонконгу "відповідно до епідемічної ситуації та можливостей обслуговування", пише The Guardian.

Також очікують, що багато китайців почнуть подорожувати за кордон. Натомість низка країн вводить обмеження для туристів із Китаю через сплеск захворювання після відмови від жорсткого карантину.

У Євросоюзі хочуть, щоб усі мандрівники з Китаю проходили тестування на коронавірус перед вильотом.

Що таке "нульова політика" щодо COVID-19?

"Нульова політика" діяла в КНР майже три роки. Були суворі локдани по всій території країни.

На початку грудня 2022-го Китай скасував свою "нульову політику" щодо коронавірусу. Влада послабила локдауни, карантини, а також скоротила тестування.

Інфіковані коронавірусом або з легкими симптомами зараження коронавірусом можуть перебувати в ізоляції удома, а не переїжджати у спеціальні лікарні чи ізолятори.

Окрім того, ПЛР-тести та цифрові перепустки більше не перевірятимуть для подорожей між регіонами Китаю.

Загальний рівень вакцинації у Китаї високий.

92% населення отримали принаймні одне щеплення, а 90% — два щеплення. Однак рівень ревакцинації нижчий, зокрема серед літніх людей.

Лише 42,3% людей від 80 років отримали третю дозу вакцини, пише CNN. Також Voice of America пише, що китайські вакцини виявилися менш ефективними, ніж західні РНК-вакцини.

Після скасування обмежень на початку грудня у Китаї фіксували сплеск захворюваності. У країні навіть припинили публікувати щоденні дані про COVID-19.

За даними медіа, за перші 20 днів грудня у Китаї виявили 250 мільйонів випадків інфікування — це приблизно 18% населення країни.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: