fbpx
Сьогодні
19:35 05 Січ 2023

Естонія висуває пропозицію ще знизити цінову ставку для російської нафти

Фото: GettyImage

У четвер, 5 січня, на пресконференції уряду Естонії міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу заявив, що слід ще більше знизити чинну максимальну ставку цін на російську нафту.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на естонське видання Postimees.

"Ми бачимо, що ця цінова стеля спрацювала, при цьому вона не спричинила жодної глобальної паливної кризи. Отже, з нашого боку буде розумним зробити крок і клопотати про те, щоб знизити цю цінову стелю в 60 доларів за барель, оскільки реальна ціна на російську нафту зараз нижча за цю цінову стелю", – зазначив Рейнсалу.

Видання нагадало, що країни ЄС домовилися про цінову стелю у грудні 2022 року. За словами Рейнсалу, на пропозицію Естонії та Польщі його регулярно переглядатимуть, причому вперше – у середині січня.

Крім того, за словами Рейнсалу, Естонія дотримується тієї позиції, що західні країни мають знайти правові способи використовувати заморожене російське майно, зокрема резерви російського центробанку, для підтримки України.

"Якщо поглянути на пропорції, то вони чітко показують, що допомога, надана всім західним світом за минулий рік, суттєво менша за ці заморожені активи. І тому використання російських коштів може суттєво змінити гру", – пояснив міністр.

Довідка

Країни Європейського союзу минулого року на 90% скоротили постачання російської нафти. Це своєю чергою зменшило прибутки росії, зазначив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

За даними Bloomberg, обсяги поставок сирої нафти з росії наприкінці 2022 року впали до мінімуму.

2 грудня країни ЄС погодили обмеження цін на російську нафту на рівні 60 доларів за барель.

5 грудня набуло чинності ембарго Європейського союзу на імпорт морської нафти з території росії. Також країни G7 та Австралія запровадили цінову стелю на рівні 60 доларів за барель для російської нафти. Однак обмеження поки не поширюється на паливо, яке постачається нафтопроводом "Дружба" в Угорщину, Словаччину та Чехію.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: