Нові температурні рекорди: в Європі січень розпочався надзвичайно теплими днями

Європа переживає безпрецедентно теплий січень та очікує на аномально теплу зиму. По всьому континенту фіксують нові температурні рекорди.

Про це пише The Independent.

У виданні зазначили, щонайменше в семи країнах найтепліші січневі дні за всю історію спостережень були зафіксовані в перший день Нового року. Це сталося у Білорусі, Данії, Чехії, Латвії, Литві, Нідерландах та Польщі.

  • У білоруському місті Високе температура сягнула рекордних +16,4 °C. Це побило попередній рекорд країни в січні на 4,5С.
  • У Польщі в селі Корбелів температура досягла+19 °C. Звичайна середня температура січня там становить +1 С.
  • У Явірнику (Чехія) температура була на 16,6 °C вища за норму, тобто +19,6 °C, а не +3 °C, як завжди в цю пору року.
  • У Данії температура становила +12,6 °C.
  • У Латвії +11,1 °C.
  • у Литві +14,6 °C.
  • У Нідерландах +16,9 °C.

Метеорологи пояснили, що хоча зміна клімату відіграє велику роль у цій незвичайній погоді, безпосередньою причиною є тепловий купол, який утворився над Європою.

Полярний вихор, відповідальний за холодний грудень у Британії, почав стискатися. Це означає, що більш мʼяке повітря з півдня та південного заходу, тобто з Північної Африки, перемістилося на північний схід до Європи.Саме це і призвело до рекордних температур.

"Ми бачили нічні температури +19 °C майже від Франції до Польщі через Німеччину. Це вище за звичайну нічну температуру в середині літа", пояснили спеціалісти.

Нагадаємо, що у 2022 році швейцарські льодовики через сильну спеку пережили найбільше танення за всю історію з початку реєстрації понад століття тому.

Танення льодовика в Альпах спричинило зміну кордону між Італією та Швейцарією.

Повідомляють, що останні вісім років на Землі стали найтеплішими за час спостережень. Темпи підвищення рівня моря подвоїлися з 1993 року. На останні два з половиною роки припадає 10% загального підвищення рівня моря з початку супутникових вимірів, тобто майже за 30 років.

Свіжі дописи

  • Новини

У Південній Кореї на міжнародній виставці представили малюнки українських дітей

Відкриття Міжнародної виставки дитячого мистецтва у південнокорейському місті Пхьонтек, яка цьогоріч представляє роботи дітей віком… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Австрія підтримує передачу доходів від російських активів на оборонні потреби України

Австрія підтримує розробку в рамках Європейського Союзу плану з використання непередбачуваних прибутків від заморожених активів… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Міністр освіти і науки розповів, чи повернуть ЗНО після війни

Після закінчення воєнного стану абітурієнтам в Україні можуть повернути Зовнішнє незалежне оцінювання замість Національного мультипредметного… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Очільник ГУР: росія може розпочати новий наступ у Сумській області

Російсько-окупаційні війська можуть розпочати нову атаку північніше Харкова, у Сумській області. Таки прогноз бойових дій… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

На Дніпропетровщині ворог обстріляв Нікополь: загинув один чоловік, ще один поранений

Російські війська вранці 14 травня обстріляли Нікополь на Дніпропетровщині. Внаслідок ворожої атаки загинув чоловік, ще… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Для НАТО є ключовим завданням перемога України: Столтенберг закликав зробити військову допомогу Києву “більш передбачуваною”

Ключовим завданням для Північноатлантичного Альянсу є перемога України у війні проти російської агресії. Країни-члени НАТО мають… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.