fbpx
Сьогодні
11:00 01 Січ 2023

Пенсії у 2023 році: чи варто очікувати підвищення

Під час війни українська влада фактично заморозила розмір соціальних видатків попри інфляцію, яка за два роки зменшить реальний розмір виплат більш ніж наполовину. У 2023 році виключення становитимуть пенсії, які будуть проіндексовані.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на бюджетні показники та рішення уряду.

У листі перших осіб України до керівництва МВФ повідомляється: "Ми ввели обмеження на збільшення соціальних виплат, дозволивши лише індексацію пенсії за правилами".

Мінімальна пенсія

Закон України про держбюджет не передбачає підвищення мінімальної пенсії у 2023 році. Вона становитиме 2093 гривні. Таким чином, не буде перерахунку доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

У мирний час мінімальна пенсія в України зростала на прогнозований рівень інфляції або більше.

Мінімальна зарплата та пов'язані пенсійні виплати

У 2023 році мінімальна зарплата залишиться на рівні 6700 гривень. Зростання мінімальної зарплати є підставою для перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли 65 років і старші та мають страховий стаж: чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. Він встановлюється на 40%.

Індексація пенсій

В уряді вирішили провести у 2023 році планову індексацію пенсій, передбачену законодавством Вона відбудеться з 1 березня. Поки що на ці цілі виділено близько 40 млрд гривень.

Довідка

Нагадаємо, Кабінет міністрів планував скоротити витрати на Міністерство соціальної політики у 2023 році до 405 млрд гривень порівняно з 425 млрд гривень у поточному році. Скорочення планувалося за рахунок зменшення дотацій Пенсійного фонду. Разом з тим, до другого читання видатки на ПФУ було збільшено на 38,9 млрд гривень. Ці кошти підуть на індексацію пенсій.

Зазначимо, уряд очікує, що інфляція в Україні становитиме 29,3% у 2022 році та 28,0% у 2023 році. Це призведе до того, що гривня втратить більше половини вартості. Один з головних чинників зростання цін – це друк коштів НБУ для потреб уряду.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: