fbpx
Сьогодні
17:29 29 Гру 2022

На війні загинула військова медикиня "Аїда" з підрозділу "Хартія": вона була і розвідницею

На війні загинула 28- річна Владислава Черних, яка була бойовою медикинею харківського добровольчого підрозділу "Хартія" з позивним "Аїда".

Про трагічну втрату повідомив командир "Хартії" Всеволод Кожемяко. "Аїда" загинула 28-го.

"Вчора загинула Аїда. Велика особистість, Боєць підрозділу Хартія, наша Сестра Влада Черних", – написав Кожемяко.

Владислава Черних з позивним Аїда

Саме він привіз Владу до Харкова, коли дізнався, що вона хоче служити у "Хартії", але не може дістатися міста, бо мешкає за його межами – майже в зоні бойових дій.

"Я особисто забирав Владу з дому. Я був поруч і заїхав за нею. Її тоді з гордістю проводжала вся родина", – пригадує чоловік.

Владислава вступила до лав підрозділу як медикиня, утім проходила й обов'язкову піхотну підготовку. Тоді з'ясувалося, що жінка влучно і впевнено працює зі стрілецькою зброєю. Її вміння одразу помітив головний сержант. Так "Аїда" стала першою жінкою в "польовій частині" Хартії.

Зі слів Всеволода, Влада мала бойовий характер.

"Якось я підійшов до неї на стрільбищі і з жартом запитав, чи не ображають її хлопці в підрозділі. "Хай тільки спробують!", відповіла вона. Потім пам'ятаю, як вона на моїх очах з першого пострілу в перший раз влучила в ціль з гранатомета. І всі зрозуміли, що це серйозний боєць", ­– згадує воєнні будні з "Аїдою" військовий.

За його словами, Влада постійно прагнула дізнатися щось нове – була "жадібною до знань". Жінка постійно навчалася військовій справі, а тому її обов'язки не обмежувалися лише тими, що виконує бойовий медик. "Аїда" згодом почала працювати у розвідці, а потім стала пілотом дронів різного призначення: розвідників, бомбардувальників, камікадзе.

Владислава Черних з позивним Аїда

Фото: Всеволод Кожемяко

"Вона була сфокусована на знищенні окупантів і звільнені від них української землі. Не один раз виконувала дуже складні бойові завдання. Завжди сконцентрована, впевнена в собі і в правоті справи, з гарним почуттям гумору, освічена… дуже ефективна і в той же час скромна", – розповідає командир "Хартії".

Крім того, декілька тижнів тому Владислава врятувала життя тяжко пораненому побратиму, надавши йому першу допомогу на полі бою. Тоді екіпаж БПЛА потрапив під вогонь ворожого гелікоптера.

Загибель "Аїди" – дуже важка втрата для "Хартії", наголошує Кожемяко.

"Неможливо уявити горе батьків. Я розумію, що все це зараз не поверне Владу, але… Щирі співчуття та велика шана батькам Влади, які подарували України і Світу таку гідну Дочку! Герої не вмирають і Влада назавжди залишиться нашою Сестрою! Ми обов'язково за неї помстимося!" – наголосив у підсумку військовий.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: