fbpx
Сьогодні
16:05 29 Гру 2022

54% українців підтримують цілковиту заборону УПЦ МП, - результати опитування

English version here

Повністю заборонити Українську православну церкву московського патріархату підтримують 54% українців.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Соціологи повідомляють, що загалом 78% респондентів заявили, що держава так чи інакше має втрутитися в діяльність УПЦ МП.

  • З-поміж них 54% вважають, що УПЦ потрібно заборонити повністю.
  • Ще 24% підтримують м'якший підхід — встановлення державного контролю та нагляду над діяльністю церкви.
  • Лише 12% опитаних вважають, що нічого не варто робити й не варто втручатися в справи УПЦ, а лише розслідувати окремі можливі випадки порушень.

У всіх регіонах України підтримують проактивну позицію держави щодо УПЦ МП.

Найбільше за повну заборону церкви виступають у центральних (62%) та західних (57%) областях.

На півдні та сході повну заборону підтримують 48% і 41% опитаних відповідно. Натомість там відносно більше прихильників державного контролю та нагляду за церквою.

Також соціологи зазначають, що й українськомовні, й двомовні, й російськомовні опитані підтримують проактивну позицію влади щодо УПЦ МП.

Серед російськомовних українців ця підтримка дещо нижча, але все одно істотна — 68%, зокрема 44% підтримують цілковиту заборону.

Нагадаємо, 9 грудня комітет парламенту підтримав законопроєкт, який пропонує заборонити діяльність РПЦ та підлеглих їй структур в Україні.

Всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус" проводили впродовж 4-27 грудня. Опитали 1010 респондентів від 18 років у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму, частини Луганщини та Донеччини.

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%.

Соціологи кажуть, що погляди респондентів в окупації дещо відрізнялися, але загальні тенденції досить подібні. Тобто неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: