fbpx
Сьогодні
13:09 27 Гру 2022

Боррель вважає, що санкції проти рф працюють, проте самі вони не зупинять війну

English version here

Фото: Shutterstock

Санкції, запроваджені Європейським Союзом проти російської федерації за розв'язану нею війну дійсно є ефективними, проте їхня дія стане помітніша лише з часом.

Про це повідомив Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель в інтерв'ю PAP.

Журналісти запитали у топдипломата про те, чи вважає він ефективними санкції ЄС. Боррель відповів ствердно.

"Санкції, у поєднанні з військовою підтримкою, міжнародним тиском та дипломатичними зусиллями, дають свої плоди. І що більше часу минатиме, тим болючішими вони ставатимуть для керівництва у Кремлі та російської економіки", – зазначив Боррель.

Він зауважив, що головна мета санкційних обмежень – ускладнити путіну фінансування воєнної машини РФ.

"Санкції – це не панацея, вони самі по собі не спинять війну. Це лише один з інструментів, які ми задіяли, але вже очевидно, що вони працюють і мають для Росії серйозні наслідки: російська економіка суттєво постраждала і втрачає спроможність модернізуватися", – підкреслив дипломат.

Боррель зазначив, що, за прогнозами ОЕСР, економіка рф у 2023 році скоротиться на 5,6%, найбільше серед країн Групи двадцяти.

Окрім того, з росії за своїм рішенням вийшли понад 1000 міжнародних компаній, які складали близько 40% ВВП рф та підтримували 5 млн робочих місць.

До того ж ЄС вже на 90% скоротив імпорт російської нафти й рекордно знизив залежність від російського газу.

У Держдепі США в середині грудня також оприлюднили оцінки, що кремль вже відчуває нестачу коштів на ведення війни.

Як писала Рубрика, 16 грудня Рада ЄС затвердила дев'ятий пакет санкцій, спрямованих на посилення тиску на росію у зв'язку з її агресією проти України.

До списку персональних санкцій потрапили особи, пов'язані з російською армією, судді, партії, дочки Рамзана Кадирова. Проте, Угорщина змогла добитися невключення до нього трьох російських міністрів.

Глава МЗС України, коментуючи новий пакет, привітав його ухвалення, але зазначив, що "санкційна стеля" ще не досягнута і тиск на росію можливо посилювати далі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: