Новий антарктичний сезон розпочав український науково-дослідний криголам “Ноосфера”

24 грудня вирушив із Кейптауна ПАР до Антарктики флагман українського науково-дослідного флоту — криголам "Ноосфера". Під синьо-жовтим прапором проходить вже другий його антарктичний сезон.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Національного антарктичного наукового центру.

Науковці повідомили, що ця експедиція є спільною з польськими колегами. Вона фінансується переважно Польською антарктичною програмоюю.

Українська сторона називає таке фінансування називає "дуже помічним в умовах скороченого через повномасштабну війну бюджету".

Дослідники розповіли, що спочатку "Ноосфера» вирушить до польської антарктичної станції "Арцтовський", яка розташована на острові Кінг Джордж.

Далі криголам доставить вантажі й українську команду технічних спеціалістів на українську станцію "Академік Вернадський". Ці фахівці мають завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

"Цього сезону в планах заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи з заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних робіт, потрібних для успішної зимівлі 28-ї УАЕ", зазначили в науковому центрі.

Очікують, що криголам прибуде на станцію "Академік Вернадський" до кінця січня 2023 року.

Нагадаємо. що перший антарктичний сезон "Ноосфери" відбувся з кінця січня до кінця травня 2022 року. Флагман успішно забезпечив:

  • ротацію зимівників на "Вернадському",
  • перезмінку полярників на польській станції "Арцтовський",
  • проведення унікальних досліджень із вивчення Південного океану.

Що відомо про криголам "Ноосфера"?

У серпні 2021 року Україна купила британський криголам James Clark Ross. Це криголам одного з найвищих класів, який працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра.

А за екстремальних умов може проходити через шар криги завтовшки до 4 метрів. Судно оснащене спеціалізованими лабораторіями та здатне відбирати будь-які проби з глибини до 8 км.

James Clark Ross 30 років працював у складі Британської антарктичної місії. У 1996 році саме цей криголам доставив першу українську місію на колишню британську станцію "Фарадей", нині це станція "Академік Вернадський".

У жовтні 2021-го цей криголам прибув до Одеси. Його назвали тоді — "Ноосфера". Директор Національного антарктичного наукового центру розповідав, що криголам купили за 5 мільйонів доларів, хоча початкова ціна становила 10 мільйонів.

Свіжі дописи

  • Новини

Україна та Люксембург розпочали переговори щодо укладення безпекової угоди

Україна та Люксембург розпочали двосторонні переговори про укладення угоди щодо співробітництва у сфері безпеки та… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів зустріч з Блінкеном: обговорили подробиці пакета воєнної допомоги на $400 млн

У Києві, 14 травня, відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Державного секретаря Сполучених Штатів… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Стала відома дата майбутнього візиту Зеленського до Іспанії

Президент України Володимир Зеленський відвідає столицю Іспанії Мадрид у п'ятницю, 17 травня, і буде прийнятий… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Збільшилася кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова: серед них – 3 дитини

Через сьогоднішній російський удар по центру Харкова постраждало 17 осіб. Серед них троє дітей. Про… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Генштаб: найбільша активність ворога спостерігається на Покровському напрямку, на околицях Вовчанська ведуться бої

Російські окупанти продовжують наступальні дії. Найбільша активність ворога спостерігається на Покровському напрямку. Своєю чергою, Сили… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Російські окупанти атакували центр Харкова: відомо про 9 постраждалих

російські війська атакували Харків, зокрема житлову забудову центральної частини міста. Відомо про девʼятьох постраждалих. Про… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.