fbpx
Сьогодні
20:07 25 Гру 2022

На територію Косова заборонили поїздки сербському патріарху: що це, нове загострення конфлікту

Влада частково визнаного Косова заборонила в'їзд сербському патріарху Порфирію, який збирався відвідати Пецьку патріархію на території країни. Проте він не відмовляється він наміру служити на території цієї історичної патріархії.

Про це повідомляє видання Vecernje Novosti.

У канцелярії Сербського патріарха зауважили, що вважають Пецьку патріархію першим і багатовіковим осередком Сербської православної церкви. Тому патріарх не може відмовитися від богослужінь на території Пецької патріархії, особливо напередодні Різдва Христового.

"Патріарх Порфирій (…) очікує, що це вкрай дискримінаційне рішення буде скасоване, як і нехтування правами людини та релігійними свободами православних сербів", — додали в канцелярії предстоятеля СПЦ.

"Повинно бути припинено зневаження прав людини і релігійних свобод православних сербів, які проживають в Краї, на землі своїх предків, де сербський народ проживав безперервно протягом щонайменше півтори тисячі років. Тому патріарх молить Бога за мир і доброзичливість між усіма людьми, а особливо молиться за панування миру між сербами та албанцями в Косово та Метохії, де вони жили разом протягом століть", – наводить Vecernje Novosti слова релігійного діяча.

Таке рішення, на думку видання, може загострити відносини із Сербією, які й без того досить напружені.

Також у канцелярії зазначили, що патріарх Порфирій "молить Бога за мир і доброзичливість між усіма людьми, а особливо молиться за панування миру між сербами й албанцями в Косові та Метохії, де вони жили разом протягом століть".

Пецька патріархія з центром у місті Печ існувала як автокефальна помісна православна церква впродовж 1346–1463 років, а потім повторно з 1557 до 1766-го.

Серби розглядають її як свою першу автокефальну церкву. Вона була заснована святителем Савою І Сербським, який тепер є одним із найшанованіших сербських святих.

Незалежність Пецького патріархату підірвало переселення сербів у 1660 році. А 1766-го османи ліквідували цю автокефалію, а сербські приходи передали Константинопольському патріархату.

Проте Сербський патріарх досі носить титул архієпископа Пецького.

Довідка

Ситуація на півночі Косова загострилася ще наприкінці липня цього року, після того як косовський уряд постановив перереєструвати номерні знаки та документи, видані в Сербії.

За день до того, як постанова набула чинності, серби з північного Косова заблокували дороги.

Сербія, яка не визнає незалежність Косова та вважає його своєю територією, відповідно не визнає і його права щодо реєстрації таких документів.

У серпні представники влади Косова і Сербії змогли домовитися щодо перереєстрації документів та автомобільних номерних знаків. Тоді високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що косовські серби зможуть вільно подорожувати між Косовом та Сербією, використовуючи свої ідентифікаційні картки.

Однак 10 грудня поліція Косова заявила про перестрілку з людьми з "певних злочинних угруповань", які перекрили кілька доріг на півночі країни та відкрили вогонь по правоохоронцях.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: