fbpx
Сьогодні
11:46 21 Гру 2022

На Сумщині працівники СБУ проводять обшуки у монастирі УПЦ МП

Фото: Управління СБ України в Сумській області

У Сумській області Служба безпеки проводить перевірку на об'єкті Української православної церкви московського патріархату.

Про це повідомляє СБУ Сумщини.

Як зазначають, мова йде також про Софронієво-Молченський чоловічий монастир Різдва Богородиці (УПЦ МП).

Разом із представниками церкви правоохоронці оглядають територію та приміщення монастиря, щоб знайти тих, хто, ймовірно, причетний до діяльності проти України.

СБУ проводить перевірку разом з іншими правоохоронними органами.

Нагадаємо, що раніше правоохоронці навідувалися на об'єкти УПЦ МП у Рівненській, Волинській, Закарпатській, Львівській, Київській, Житомирській та інших областях.

Довідка

1 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

В останні тижні СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП. Вони пов'язані з пропагандою "русского міра" у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.

московський патріархат в Україні

Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію росії.

Пізніше він подарував командувачу росгвардії віктору золотову ікону та благословив російських військових на війну в Україні. У квітні кирило виступив у храмі збройних сил рф із промовою, у якій розхвалював російських солдатів та ставив під сумнів незалежність України.

Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України.

Він висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом "негайно припинити братовбивчу війну". Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

Менше з тим, вже у травні риторика УПЦ МП змінилася: там звинуватили в повномасштабній війні росії проти України експрезидента Петра Порошенка та Православну церкву України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: