fbpx
Сьогодні
12:03 20 Гру 2022

"Рубрика" розповіла на європейському форумі, чому важливо підтримувати українські медіа

English version here

"Рубрика" взяла участь у медіа конференції Східного партнерства та наголосила, чому локальні ЗМІ України потребують більше підримки від європейських країн. 

Медіа конференцію Східного партнерства провели на початку грудня у Празі. У заході взяли участь близько сотні журналістів та медіа фахівців, в тому числі і представники незалежних медіа країн Східного партнерства — Вірменії, Грузії, Азербайджану, України, Молдови та Білорусі. Однією з представників від України стала Олександра Вороніна — редакторка англомовної версії "Рубрики". 

Східне партнерство — зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на шість східноєвропейських країн: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну.

На конференції обговорили найгостріші проблеми, з якими стикаються медіа та журналісти в країнах Східного партнерства, зокрема в Україні. Насамперед це постійна боротьба з російською пропагандою на тлі збройного нападу росії на Україну, проблеми стійкості незалежних медіа та професійної журналістики та способи її підтримати, в тому числі і через відновлення політичних зобов'язань, програм та стратегій ЄС щодо незалежної журналістики та свободи ЗМІ.

"Рубрика" розповіла про те, чому підтримка незалежних медіа в Україні — це критична потреба, та чому ЄС має спрямувати на це  більше ресурсів.

Зокрема, висвітлення подій в Україні, донесення об'єктивних новин про війну росії в Україні та її наслідки світу та боротьба з роспропагандою — одні з ключових задач українських медіа, які потребують підтримки. Та цим діяльність і корисність незалежних медіа не обмежується. Так, редакторка англомовної версії "Рубрики" Олександра Вороніна розповіла, що навіть попри те, що з початком вторгнення домінують новинні матеріали, коли журналісти інформують про події з гарячих точок, сайт продовжує втілювати багато сміливих проєктів, висвітлюючи не лише проблеми, але й рішення до них:

"Мені дуже подобається, що ми не боїмося розвивати місцеві історії. Є багато напрямків. Але наведу особливий приклад. Ми розповідаємо, як громади знаходять рішення в умовах війни. Візьмемо, наприклад, питання екологічних воєнних злочинів в Україні. Ми говоримо з експертами й активно долучаємося до теми. Наприклад, ми їздили до Національного природного парку "Тузловські лимани" і повідомили про загибель чорноморських дельфінів, які викидаються на берег у величезній кількості. В Україні цей вид під охороною, але ця проблема поширилася на весь Чорноморський басейн. Ми говорили не лише про злочини росії, а й запитували експертів, як відновити екосистему". 

Документування таких випадків, збирання експертних думок та пропозиції реальних рішень для подолання наслідків повномасштабного російського вторгнення в Україну — одні з ключових задач "Рубрики" на сьогодні.

Читайте повну версію

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: