fbpx
Сьогодні
17:37 17 Гру 2022

З боку російських військових в Україні вже зафіксували 154 факти сексуального насильства

English version here

На сьогодні прокуратурою України встановлено 154 факти сексуального насильства з боку військовослужбовців країни-агресорки росії.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на пресслужбу Офісу Генпрокурора.

У відомстві зазначають, що нові факти сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, встановлюють на деокупованих територіях. Там працюють спільні мобільні групи прокурорів, міжнародних експертів та психологів.

"З початку повномасштабної військової агресії рф прокурори зафіксували 154 факти СНПК (сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом – ред.).

Вже повідомлено про підозру 6 військовослужбовцям рф. Скеровано до суду обвинувальні акти щодо 2 осіб, одну особу засуджено", наголосили у повідомленні.

Серед зафіксованих фактів насильства є випадки, коли

  • на Херсонщині військовослужбовці рф упродовж 4 місяців ґвалтували жінку.
  • Ще одну місцеву жительку з березня 2022 року систематично оголювали та застосовували тортури, обливали окропом.

Зафіксовано також факти гендерного насильства, коли дружин українських захисників, які брали участь в АТО чи мали стосунок до ЗСУ, загарбники забирали з родин, катували.

Прокурори виявили понад 30 фактів катування електрострумом геніталій, які військові рф застосовували до місцевого населення. Загалом встановлено понад 100 фактів тортур з використанням електроструму щодо місцевих чоловіків, поінформували в ОГП.

Як писала Рубрика, на Херсонщині мобільна група правоохоронців та експертів зафіксувала 64 випадки сексуального насильства з боку російських загарбників під час окупації правобережжя області.

Це більше, ніж в інших областях України, які звільнили.

Нагадаємо, що Генеральний прокурор Андрій Костін вніс зміни до Стратегії розвитку прокуратури на 2021–2023 роки щодо впровадження підходу, орієнтованого на постраждалих і свідків у справах про сексуальне насильство, пов'язане зі збройним конфліктом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: