fbpx
Сьогодні
17:00 15 Гру 2022

Відновлена амбулаторія на Київщині стане більш енергонезалежною: що відомо

Амбулаторія на Київщині стане більш енергонезалежною. Будівлю відновлять із сонячними панелями й тепловим насосом.

Про це пише Рубрика.

Вже незабаром у селі Горенка Гостомельської громади з'явиться сучасна більш енергоефективна амбулаторія. Після відбудови постраждалої від російської агресії будівлі її частково забезпечуватимуть електрикою сонячні панелі, а основним джерелом опалення стане енергоефективний тепловий насос. Таким чином амбулаторія стане більш незалежною від зовнішніх мереж і зможе мати світло й тепло навіть у нинішніх умовах нестабільного постачання завдяки відновлюваним джерелам енергії.

За попередніми розрахунками, гібридна сонячна станція може покривати до 60%* спожитої електроенергії за рік. А тепловий насос, що опалюватиме будівлю від енергії ґрунту й води, зменшить рахунки за опалення на 80%. Очікується, що усе необхідне обладнання встановлять до кінця 2022-го року і воно повноцінно запрацює вже в січні.

Наразі вже розпочався монтаж системи теплового насоса. Він використовуватиме тепло землі, щоб передавати його в систему опалення. Для цього пробурять сім свердловин глибиною 65 метрів. Нинішня ж система газового опалення також буде збережена як резервне джерело тепла.

"Ця амбулаторія – це не просто проєкт, що допоможе мешканцям Горенки мати більш надійний доступ до медицини навіть в умовах постійних відключень. Це приклад того, як має відбудовуватися кожна лікарня, школа, дитсадок, а в ідеалі – й кожен будинок. Інвестуючи час і кошти у відновлення зруйнованого, ми маємо не повертати все як було, а впроваджувати найсучасніші технології. Це питання не лише зменшення впливу на довкілля, а й надійності постачання та енергетичної незалежності як громад, так і країни", – коментує Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО Екодія – однієї з партнерок проєкту.

Поступова відмова від викопного палива – вугілля, нафти й газу – необхідна, аби зменшити небезпечні викиди у повітря від їх спалювання, а також сповільнити кліматичну кризу. Та систематичне заміщення брудного палива відновлюваною енергетикою допоможе країні ще й стати менш залежною від імпорту цих ресурсів. А впровадження малої розподіленої генерації – тобто таких невеликих відокремлених станцій, як у Горенці – ще й робить енергонезалежними окремі громади, даючи їм змогу самостійно забезпечувати власні потреби та заощаджувати кошти.

Проєкт зеленого відновлення амбулаторії — пілотний і надалі планується залучати кошти на аналогічні проєкти. Його ініціювала міжнародна природоохоронна організація Greenpeace в рамках проєкту "Партнерство заради зеленого відновлення України" і реалізує його в співпраці з ГО Екодія, ГО "Екоклуб Рівне", БФ "Перемога України" за сприяння Гостомельської селищної військової адміністрації та КНП "Гостомельський центр первинної медико-санітарної допомоги".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: