fbpx
Сьогодні
Фото 12:43 14 Гру 2022

Канадський подарунок Україні: в Ізюмі на Харківщині виступив видатний піаніст Мажинтас

English version here

На Харківщині, 13 грудня, у місті Ізюм виступив видатний піаніст Даріус Мажинтас, який зіграв композиції на деокупованій Харківщині із циклу "Наївна музика" українського композитора Валентина Сильвестрова.

Про це інформує кореспондент Рубрики.

13 грудня 2022 року Кременецька гора в Ізюмі була вкрита туманом, але навіть він не міг приховати пошкодження, яких завдала російська агресія та окупація пам'яткам сакрального мистецтва – половецьким бабам та цілому місту.

Мажинтас в Ізюмі

Пан Мажинтас одягає темний урочистий одяг, чорний бронежилет, де поруч нашивки із синьо-жовтим та канадським прапорами, дозволяє собі лиш рукавиці і близько години у мряці, вогкості при температурі всього +5 виконує сучасну українську класику. Він обрав, пропустив через себе і понад місяць практикував ці мелодії.

Мажинтас в Ізюмі

"З початком війни я став більше цікавитися саме українською культурою, так відкрив для себе Сильвестрова. В його музиці – вся Україна, її природа та люди" – сказав маестро Мажинтас.

Мажинтас в Ізюмі

Він прибув до Ізюма напередодні та провів ніч з командою у старовинному погребі, котрий під час воєнних дій та окупації слугував укриттям для понад 60-ти мешканців міста.

Даріус Мажинтас щоразу вражений стійкістю українців та їх здатністю зберігати людяність і творити добро навіть у найтемніші часи. Прикладом такої стійкості є волонтерський рух Ізюма.

Мажинтас в Ізюмі

Сергій Штанько, який всю окупацію залишався в рідному місті, допоміг із організацію перформансу.

Вінвідзначив з надією на відновлення: "Важливим є і щоденна допомога містянам, і привернення уваги до культурного спадку Ізюма".

Довідка

Фундація "Looking at the Stars" – канадська благодійна організація з Торонто дарує класичну музику у виконанні перших у своєму класі виконавців тим, хто цього найбільше потребує, але найменше очікує.

26 квітня Фундація "Looking at the Stars" подарувала Україні перший концерт класичної музики. Його присвятили пам'яті про загиблих у зруйнованому місті Ірпінь.

А 13 грудня вони знову вклонилися полеглим і надихнули живих у місті Ізюм.

"Від імені ради директорів вдруге вручено символічний подарунок класичної музики – любові, поваги та захоплення – стійкому та героїчному українському народу, який невтомно та самовіддано бореться зі злою російською агресією.

Мажинтас в Ізюмі

Я впевнений, що класична музика – наша єдина зброя – може бути такою ж потужною, як HIMARS. Це ще більше відродить стійких українців і знищить психіку та мораль агресора", зазначає Дмітрій Кановіч. Він є засновником і генеральним директором Фундації "Looking at the Stars".

"Ми завдячуємо Україні кожним днем і хвилиною нашого мирного існування, зі смиренням і гордістю маємо можливість сказати "дякую" від щирого серця. Слава Україні та українському народу!", підкреслив він.

Мажинтас в Ізюмі

"Музика не може нівелювати руйнування, але вона гоїть рани. Цією акцією ми привертаємо увагу до культурних втрат, яких зазнає світова культурна спадщина внаслідок російської агресії в Україні.

Ми демонструємо, наскільки нищівна війна ведеться проти українського народу і нашої культури. У глобальному контексті – користуємося увагою світі, щоб сьогодні вийти із тіні російської культури", – говорить Ярина Ясиневич. Вона є співорганізаторкою акції, керівницею "Демфоруму".

Виступ організовано та профінансовано зусиллями канадської Фундації "Looking at the Stars", за сприяння в Україні ГО "Всеукраїнський демократичний форум", волонтерської ініціативи "Народ-військо" та Ізюмської громади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: