fbpx
Сьогодні
11:50 09 Гру 2022

росія навмисно гальмує роботу "зернового коридору", - Зеленський

English version here

Фото: Фейсбук/ Міністерство інфраструктури

росія навмисно гальмує роботу "зернового коридору", унаслідок чого час очікування суден збільшується до 3-5 тижнів і щомісяця недоекспортовується кілька мільйонів тонн української агропродукції.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський на міжнародному форумі TRT World Forum, який проходить у Стамбулі, повідомляє "Укрінформ".

"Зараз понад 13 млн тонн агропродукції на експорт, а можемо дати ще десятки мільйонів тонн. Наші порти задіяні в експортній зерновій ініціативі працюють лише на половину потужності. І це лише тому, що росія гальмує реалізацію експорту, тримає судна в очікуванні інспекцій. Станом на сьогодні більш як 80 суден очікують", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що через це сотні тисяч людей у всьому світі отримують менше продовольства, переплачують за продукти харчування, "тому що одна держава шантажує усіх продовольством".

"Середній час очікування суден становить 3-5 тижнів. Через це щомісячно недоекспортовується 2-3 млн тонн української агропродукції", – сказав Президент.

Він переконаний, що є потенціал для вирішення цієї проблеми, зокрема якщо ліквідувати кілька напрямків агресії росії проти України і гарантувати безпеку Миколаївській області та її портам, що стане ще одним кроком для гарантування глобальної продовольчої безпеки.

Глава держави наголосив, що Україна, Туреччина та ООН спільно зупиняють загрозу голоду, а ініціатива Grain From Ukraine допомагає найбіднішим країнам зберегти стабільність.

Довідка

У Стамбулі 17 листопада Україна, Організація Об'єднаних Націй і Туреччина домовились про продовження "ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море" ще на 120 днів.

Вона розпочинала роботу 22 липня, а перше судно з українським продовольством в її межах вийшло з порту Одеси.

Від 1 серпня з портів Одещини вийшло 531 судно, які експортували 13,3 млн т українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: